Dal zbohom Mr. Beanovi, dojíma v divadle

Keď v novembri minulého roku Rowan Atkinson vyhlásil, že už viac nebude Mr. Beanom, bolo zrejmé, že filmový a televízny svet príde o jedného z najvýraznejších a najcharakteristickejších komikov za posledné desaťročia. Jeho kariéra sa však po tomto rozhodnutí vôbec nevyvíja zle. V divadelnom predstavení je podľa slov kritikov naozaj skvelý, a to napriek tomu, že ide o vážnu rolu.

01.02.2013 16:00
rowan atkinson Foto:
Tvár Rowana Atkinsona si spájame najmä so zábavným Mr. Beanom. V divadle však dokázal svoju univerzálnosť.
debata (1)

Zbohom, Pán Fazuľa!

Preslávil sa ako Mr. Bean – Pán Fazuľa, antihrdina, chaotický a nevhodne sa správajúci magnet na trápne a neočakávané situácie. Napriek týmto na prvé počutie negatívnym vlastnostiam si ho svet takého zamiloval, či už v televíznych skečoch, alebo vo filme. Aj keď sa Rowan Atkinson svojej najznámejšej úlohy už presýtil, málokto si ho vedel predstaviť bez charakteristickej mimiky a zmätených gest. Podarilo sa. Za jeho divadelnú rolu osamelého učiteľa v hre Simona Graya Quartermaine's Ter­ms (Quartermainove podmienky), ktorá mala v londýnskom divadle Wyndham's premiéru v utorok, si vyslúžil pozitívne recenzie, a teda zdá sa, že nie je len komikom s jedným typom grimasy, ale skutočne všestranným hercom.

Päťdesiatosemročný Atkinson je podľa The Daily Telegraph ako mizerný učiteľ izolovaný od svojho vlastného života naozaj skvelý. Celá inscenácia tragikomédie Quartermaine's Ter­ms, ktorá je "úžasne zábavná a dojímavá“, si od britského denníka vyslúžila maximálny počet piatich hviezdičiek. Predstavenie sa odohráva v 60. rokoch v zborovni školy, ktorá vyučuje cudzincov angličtinu. "Chvíľku trvá, kým si zvyknete na takého výrazného komika v role, ktorá je vážne zásadná,“ napísal Daily Express. "Ale Mr. Bean je vo svojej podstate tiež dojímavá postava, takže to nakoniec nie je také prehnané.“ Podľa denníka Guardian herec "vyjadruje esenciálnu osamelosť… hrá muža, ktorého prívetivosť je zároveň tragickou.“

Hra Quartermaine's Ter­ms sa na londýnsku divadelnú scénu vrátila po prvýkrát od svojho uvedenia v roku 1981. Rowan Atkinson ako učiteľ St. John Quartermaine vystriedal Edwarda Foxa.

Pre zmenu s vážnou tvárou

Sám Atkinson priznáva, že mu úlohy s cieľom rozosmiať nejako prischli, naposledy hral s vážnou tvárou v roku 1998 v sérii Čechovových jednoaktoviek. Verejnosť ho však dodnes stále vníma ako smiešneho Mr. Beana, a to napriek tomu, že seriál sa prestal natáčať už pred šiestimi rokmi. Britskej rozhlasovej stanici BBC prezradil, že si je vedomý toho, že ho preslávili najmä „plytké komédie“. Dodal tiež, že osamelý učiteľ St. John Quatermaine v divadle Wyndham's je "najserióznejšia rola“ v jeho kariére.

V divadle Atkinson naposledy vystúpil pred troma rokmi ako Fagin v muzikáli Oliver!. Divadelná dráha bola aj dôvodom jeho rozlúčky s Mr. Beanom. Zmeniť sa zo zabávača na seriózneho herca pre neho zrejme nebol veľký problém. "Som presvedčený o tom, že keď ste charakterový herec, hrať vážne roly je také isté ako tie komediálne,“ vysvetlil v rozhovore pre BBC.

1 debata chyba