Mira Fornay: Zaujímalo ma, odkiaľ vyviera rasizmus

Režisérka víťazného filmu z tohtoročného festivalu v Rotterdame Mira Fornay verí, že cena jej môže pomôcť pri príprave nasledujúcich filmov a takisto pomôže snímke Môj pes Killer v jej ďalšom festivalovom živote.

04.02.2013 14:00
Mira Fornay, Adam Mihál, Irena Bendová Foto:
Režisérka Mira Fornay (uprostred) s predstaviteľmi hlavných úloh filmu Môj pes Killer Adamom Mihálom a Irenou Bendovou.
debata (1)

Je ťažké dostať sa do programu rotterdamského festivalu?
Neviem. Na festivale v Karlových Varoch sme predstavovali náš rozpracovaný projekt a ľudia z Rotterdamu za nami prišli, že by mali záujem ho vidieť. Takisto prišli za nami na festivale v Solúne s otázkou, v akom štádiu sme. Týmto spôsobom nás sledovali a keď sme im poslali DVD, povedali, že film berú.

Pomohlo aj to, že sa v Rotterdame premietali aj vaše predchádzajúce filmy?
Bola som tam v roku 2003 s krátkym filmom Malá nesdělení, s ktorým som končila FAMU. Vtedy to bola ešte iba prehliadka krátkych filmov, nie súťaž. A v Rotterdame sme boli aj pred tromi rokmi, keď v sekcii Bright Future uviedli môj celovečerný debut Líštičky. Ale či to pomohlo, to sa musíte spýtať v Rotterdame, nie mňa.

Aké boli prvé divácke reakcie na film Môj pes Killer?
Diváci na film reagovali dobre, v podstate tak, ako som si predstavovala, že budú reagovať. Boli trošku zaskočení, chvíľku bolo ticho, ale potom sa vždy rozpútala celkom zaujímavá debata o téme filmu, aj o tom, ako sme ho o točili, prečo vznikol a tak ďalej. Bola som spokojná.

Čo je témou vášho filmu?
Jeho témou je rasizmus a potom tiež hanba. Pocit hanby, s ktorým sa človek nevie vyrovnať a keď sa s ním nevie vyrovnať a nevie, ako má s ním pracovať, ani ho nevie pomenovať, že to je hanba, tak z toho môže vzniknúť veľká tragédia. To je asi najintímnejšia rovina nášho filmu. Tou všeobecnejšou rovinou je potom rasizmus. Zaujímalo ma, odkiaľ vyviera. Je to veľmi ťažká téma o ktorej sa podľa mňa stále málo hovorí. Myslím si, že ľudia to niekedy veľmi zjednodušujú. Snažia sa označiť nejakú skupinu, že toto sú rasisti, nie my, ale podľa mňa je rasizmus v našej spoločnosti celkovo hlboko zakorenený. Nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Ten problém tu stále je.

Hrdinom filmu je chlapec, ktorý sa dostal do partie neonacistov. Ako ste zháňali informácie o tejto komunite? Nebáli ste sa ísť medzi nich?
S týmito chlapcami, ale aj dievčatami, som počas výskumu, ktorý som kvôli filmu robila, strávila dva roky. A či som sa bála? Myslím si, že nie. Tento pohľad – že sa ich má niekto báť – sa mi nepáči. Išla som medzi nich s tým, že chcem spoznať, prečo veria tomu, čomu veria a čomu ja neverím, pretože som proti rasizmu. Chcela som zistiť, ako žijú a tiež ma zaujímalo, prečo je týchto mladých až toľko, lebo v súčasnosti ich je naozaj veľa.

Prečo ste sa rozhodli do filmu obsadiť nehercov?
Príbeh filmu Môj pes Killer je veľmi jednoduchý a neherci sa mi zdali autentickejší. Pre taký jednoduchý príbeh je autentickosť omnoho dôležitejšia ako herectvo. Aj keď nakoniec hrajú veľmi pekne a o hlavnom hrdinovi aj o jeho matke si ľudia myslia, že sa herectvu venujú. Na castingoch som mala aj hercov, dokonca veľmi dobrých, ale jednoducho to s nimi nefungovalo. A spojiť hercov s nehercami by bolo pre mňa priveľkým kompromisom. Veľmi by ma to vyčerpalo, pretože s hercami a nehercami treba pracovať rozdielne. Takže som sa rozhodla pre to, čo bolo v daný moment pre film lepšie a pre mňa osobne zaujímavejšie. Neherci boli pre mňa aj väčšou výzvou.

1 debata chyba