Oceňovaná Láska je konečne aj v našich kinách

O úspechoch snímky Láska sa vo filmových kruhoch hovorí už niekoľko mesiacov bez prestávky. Najskôr to bola Zlatá Palma v Cannes, potom Zlatý Glóbus, následne triumf na Európskych filmových cenách aj viacerých kritických oceneniach. V najbližšom čase sa bude rozhodovať o jeho nomináciách na piatich Oscarov, desiatich francúzskych Césarov aj štyri britské ceny BAFTA. Slovenskí diváci Lásku už mohli ochutnať v novembri v rámci 14. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Teraz konečne prichádza do kinodistribúcie.

10.02.2013 15:00
Záber z filmu Láska Foto:
Záber z filmu Láska
debata

Láskou proti depresii

Láska je príbehom starnúcej manželskej dvojice, ktorej sa kráti čas. Je o bolesti, chorobe, smútku zo straty samostatnosti aj nedostatku porozumenia, ale aj dojímavej blízkosti dvoch ľudských bytostí, ktoré rozdelí až nevyhnutná smrť. Hlavné úlohy vo filme, ktorý rakúsky filmár nakrútil vo Francúzsku, stvárnili 85-ročná Emmanuelle Riva a 82-ročný Jean-Louis Trintignant. Obaja za svoj nevšedne citlivý výkon získali viacero prestížnych ocenení. Emmanuelle Riva sa dokonca vďaka úlohe ochrnutej a umierajúcej Anne stala najstaršou herečkou, akú kedy nominovali na Oscara.

Jej kolega Jean-Louis Trintignant, zamlada hviezda filmov …a Boh stvoril ženu, Skvelá Angelika či Muž a žena, je už niekoľko rokov oficiálne na dôchodku. Pre Hanekeho však urobil výnimku. „Filmy ako Láska sa neodmietajú,“ povedal v spoločnom rozhovore hereckej dvojice pre britský denník The Guardian. Film ho napriek svojej pochmúrnej atmosfére údajne dokonca vytiahol z depresie, ktorou trpel odkedy tragicky zahynula jeho dcéra Marie. „Necítil sa dobre a dokonca chcel spáchať samovraždu. Moja producentka mu povedala: Najprv urob tento film a potom sa môžeš zabiť,“ priblížil neobvyklý kasting do svojho filmu Michael Haneke v rozhovore pre Collider.

Ťažká skúsenosť

Ťaživý, no predsa oslobodzujúci film Haneke nakrútil po osobnej skúsenosti. „Ako mnohí z nás, aj ja som sa vo svojej rodine stretol so situáciou, že niekto, koho som hlboko miloval ochorel a ja som sa musel bezmocne pozerať na jeho utrpenie. Bola to veľmi dojímavá skúsenosť, jedna z najhorších, akými môžete prejsť. Pre mňa bola katalyzátorom pre nakrútenie filmu Láska,“ vyznal sa režisér, ktorý má veľkú šancu získať koncom mesiaca svojho prvého Oscara – alebo hneď niekoľkých, nominácií má spolu až päť. Napríklad aj v hlavnej kategórii Najlepší film. V Hollywoode, ktorý pre starobu má obvykle len málo pochopenia, možno svitá na nové časy.

Láska je od prvého februárového štvrtka aj v slovenských kinách. Hoci by si jeden z najúspešnejších minuloročných filmov sveta iste zaslúžil aj honosnejšie uvedenie, ujali sa ho hlavne menšie artové kiná a filmové kluby. Bratislavské kino Lumiere napríklad v nedeľu 10. februára ponúka pri príležitosti Medzinárodného týždňa manželstva svojim návštevníkom zaujímavú akciu – za jednu vstupenku na Lásku získajú manželia druhú celkom zadarmo. Koho sa však aj táto akcia netýka, určite nebude ľutovať. Cenu vstupenky mu Láska zhodnotí filmovým zážitkom, na ktorý len tak nezabudne.

debata chyba