Snehulienka triumfovala, má 10 cien Goya

Desať cien pre čiernobielu Snehulienku, päť pre výpravnú drámu Nič nás nerozdelí a veľké sklamanie pre tvorcov snímky Umelec a múza, ktorá napriek trinástim nomináciám obišla na nedeľnom odovzdávaní španielskych národných filmových cien celkom naprázdno. Ceny Goya rozdali v Madride už po 27-krát.

18.02.2013 14:00
debata

Čiernobiela nemá snímka Blancanieves (Snehulienka) bola v tohtoročnom boji o španielske filmové ceny absolútnym favoritom. Druhý celovečerný film Pabla Bergera, ktorý na unikátnom projekte neprestal pracovať, ani keď ho s fenomenálnym úspechom predbehol francúzsky kolega so snímkou The Artist, mal v ohni až 18 želiezok.

Španielska herečka Macarena Garcíová sa teší z... Foto: SITA/ AP/ Andres Kudacki
Macarena Garcia Goya Španielska herečka Macarena Garcíová sa teší z ceny pre ženský herecký objav roka. Porotu si získala titulnou rolou vo filme Blancanieves (Snehulienka).

Víťazstvo v desiatich kategóriách teda nebolo nijakým prekvapením. Radosť z cien bola napriek tomu veľká, spontánne sa tešila najmä Macarena Garcíová, ktorú vyhlásili za herecký objav roka. Titul Blancanieves sa stal španielskym filmom roka, porota ho ocenila napríklad aj za najlepší pôvodný scenár, kameru, kostýmy, hudbu a masky. Okrem predstaviteľky Snehulienky, ktorá sa v Bergerovej adaptácii stala toreadorkou, získala hereckú cenu aj Maribel Verdúová za stvárnenie zlej macochy. Štyridsaťdvaročná herečka je známa napríklad aj z oceňovanej snímky Guillerma del Tora Panov labyrint (2006).

Za najlepšieho režiséra pasovala porota cien Goya Juana Antonia Bayonu, ktorý nakrútil katastrofický trhák Nič nás nerozdelí s britskými hereckými hviezdami Naomi Wattsovou a Ewanom McGregorom v hlavných úlohách. Po prevzatí sošku filmár odovzdal Marii Belonovej, živej predlohe jeho filmovej Marie, za ktorú je Naomi Wattsová nominovaná aj na Oscara. Film získal aj štyri ďalšie ocenenia, napríklad aj za vizuálne efekty a strih.

Španielska herečka Carolina Bang vyzerala...
Ukrajinská herečka Natasha Yarovenko v róbe od...
+11Španielska herečka Amaia Salamanca.

Favorizovaný film Umelec a múza, v ktorom si zahrala aj slávna Claudia Cardinale, celkom prepadol. Napriek 13 nomináciám nezískal jedinú cenu. Len dve zo 16 nominácií napokon premenil na zlato aj triler Skupina 7 – porotu zaujali len jeho hereckí predstavitelia Joaquin Nunez a Julian Villagran.

Zaujímavosťou galavečera bolo aj udelenie ceny v kategórii Najlepší európsky film roka. Láska Michaela Hanekeho, ktorá je horúcim kandidátom na piatich Oscarov, musela ustúpiť inej snímke – francúzskej tragikomédii Nedotknuteľní.

debata chyba