Recenzia: Peklo v raji

Odišli si oddýchnuť do raja, no ocitli sa uprostred pekla. Teplý azúrový oceán, za ktorý dovolenkári ochotne platia tisíce dolárov, sa v jedinom okamihu zmenil na nástroj skazy a záhuby a im neostalo nič iné, ako zabojovať o svoje holé životy. Katastrofická dráma Nič nás nerozdelí vznikla na námet skutočných udalostí - ničivej cunami, ktorá koncom roka 2004 zaplavila thajské pobrežie plné nič netušiacich miestnych aj turistov z celého sveta. Film s Ewanom McGregorom a Naomi Wattsovou svojmu žánru robí dobrú reklamu.

21.02.2013 09:00
Nic nas nerozdeli Foto:
Dovolenka nemusí byť len o oddychu.
debata

Rodina v ohrození

Film Nič nás nerozdelí na rozdiel od drvivej väčšiny veľkovýpravných katastrofických trhákov nevznikol v hollywoodskych trikových štúdiách. Nakrútil ho španielsky režisér Juan Antonio Bayona a obsadil doň britských hercov. Ako sa to podpísalo na výsledku? Po vizuálnej stránke film splní absolútne všetky očakávania milovníkov tohto špecifického žánru. Deštrukcia na plátne je naozaj epická a poteší dokonca aj realistov – na miesto klišéovitej azúrovej vodnej steny valiacej sa oceánom so sprievodom gradujúcej hudby, vyzerá špinavý spenený príliv v tomto filme až hrozivo skutočne. Čo je však azda dôležitejšie je spôsob, akým sa filmu darí balansovať na pomedzí žiaducej emotívnosti a divácky zážitok degradujúcej patetickosti.

Film sleduje extrémnu životnú skúsenosť britskej rodiny, ktorá sa rozhodla stráviť vianočné sviatky v tropickom thajskom letovisku. Maria (Naomi Wattsová) a Henry (Ewan McGregor) počas prvých dní vytúženej dovolenky riešia len bežné starosti – problémy v zamestnaní, finančnú situáciu a výchovu svojich troch synov. Ich životy sa však v okamihu obrátia naruby, keď pokojné pobrežie zaleje bez najmenšieho varovania obrovská prívalová vlna.

Marii sa napriek všeobecnému chaosu a vážnym zraneniam podarí nájsť svojho najstaršieho syna Lucasa (Tom Holland). O manželovi a mladších synoch však netuší ani to najdôležitejšie – či sa im podarilo katastrofu prežiť.

Nádej na šťastný koniec

Film Nič nás nerozdelí (v španielskom origináli Lo Imposible) neprináša v dejovej línii žiadne nečakané zvraty ani originálne prekvapenia. Napokon, každý kto sa o film bude zaujímať ešte skôr, ako si naň zájde do kina, si môže „vygoogliť“, že skutočná rodina, o ktorej je táto snímka, katastrofu zázračne v plnom počte prežila. No aj napriek tomu, že divák má už od začiatku celkom presnú predstavu o tom, ako sa film bude vyvíjať, darí sa mu až do úplného konca udržať jeho pozornosť, vzrušenie aj dojatie.

Veľké zásluhy na tom má bez pochýb výborné herecké obsadenie. Naomi Wattsová aj Ewan McGregor patria k hŕstke súčasných hercov, ktorí dokážu aj do zdanlivo „obyčajného“ príbehu vniesť kus nenásilných ľudských emócií, ktoré ho posunú o ligu vyššie. Skvele k nim zapasoval aj mladý Tom Holland v úlohe húževnatého Lucasa, ktorý na seba v okamihu katastrofy prevezme ťaživú zodpovednosť za zranenú matku a ich spoločné prežitie.

Ťažko povedať, čím by film tohto typu mohol byť ešte prínosný či objavný. Ak však ide o to sprostredkovať katastrofu divákom spôsobom, ktorý pred bombastickou tragikou uprednostní vnútorné prežívanie jednotlivcov a úprimnú nádej na šťastný koniec, film Nič nás nerozdelí obstojí na výbornú.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5
Nič nás nerozdelí / Španielsko 2012 / réžia: Juan Antonio Bayona / scenár: Sergio G. Sánchez / hudba: Fernando Velázquez / hrajú: Naomi Wattsová, Ewan McGregor, Tom Holland, Oaklee Pendergast, Samuel Joslin a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 31. január

debata chyba