Zomrel taliansky filmár Damiani, ktorý natočil Chobotnicu

V Ríme vo štvrtok večer zomrel vo veku deväťdesiat rokov taliansky režisér Damiano Damiani, ktorého slovenskí diváci poznajú najmä vďaka kriminálnemu seriálu Chobotnica alebo dráme Sicílska spojka. Informovala o tom agentúra AFP.

08.03.2013 15:20
0020721113 Foto:
Režisér Damiani natočil vyše tridsať snímok.
debata

V Ríme vo štvrtok večer zomrel vo veku deväťdesiat rokov taliansky režisér Damiano Damiani, ktorého slovenskí diváci poznajú najmä vďaka kriminálnemu seriálu Chobotnica alebo dráme Sicílska spojka. Informovala o tom agentúra AFP.

Damiano Damiani sa narodil 23. júla 1922 v talianskom meste Pasiano di Pordenone. Umenie vyštudoval v Miláne. Debutoval s dokumentárnou snímkou La banda d'Affari.

Zlatou érou jeho tvorby boli najmä šesťdesiate a sedemdesiate roky, keď jeho filmy slávili úspech rovnako u divákov aj u kritikov. Okrem režírovania sa Damiani venoval aj písaniu scenárov a na plátne sa objavil tiež ako herec. Medzi jeho nezabudnuteľné filmy patrí napríklad kriminálny triler Deň sovy, v ktorom hlavné úlohy stvárnili Franco Nero a Claudia Cardinale. Seriál Chobotnica s charizmatickým inšpektorom Corradom Cattanim vyšetrujúcim na Sicílii praktiky mafie, sa pre úspech u divákov v Československu natáčal aj so spoluprácou Českej televízie.

Za film Sicílska spojka získal Damiani v roku 1985 na filmovom festivale v Berlíne ocenenie Zlatý medveď. Taliansky režisér, ktorý sa v minulosti zúčastnil aj Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, sa podpísal pod viac nez tridsať snímok.

Damiano Damiani zomrel vo svojom dome v Ríme, zlyhalo mu dýchanie.

debata chyba