Febiofest oslavuje jubileum so slovenským filmom

Medzinárodný filmový festival Febiofest už v piatok otvorí brány svojho 20. ročníka. Rovnako stará je aj kinematografia samostatného Slovenska, ktorej dejiny sa začali písať s rozdelením Československa. Febiofest domáci film oslávi niekoľkými premiérami hraných, animovaných aj dokumentárnych počinov slovenských tvorcov, ale aj samostatnou sekciou 20 rokov Slovenska. Tá sa v šestnástich dokumentárnych filmoch poohliadne za úspechmi aj zakopnutiami, ktoré za sebou má Slovenská republika po dvoch dekádach svojej samostatnej existencie.

10.03.2013 15:00
febiofest Foto:
V sekcii 20 rokov Slovenska nebudú chýbať ani dokumenty Zuzany Piussi. Záber je zo snímky Krehká identita.
debata

Slovenské premiéry

Do programu českej odnože Febiofestu sa každoročne dostáva slovenský film počas Slovenského dňa, tento rok sa naši filmári prebojovali aj do oboch súťažných kategórií českého festivalu. Slovenský Febiofest, ktorý začne bohatú nádielku filmov zo svojho programu dávkovať už v piatok 15. marca, má pre slovenský film, prirodzene, priestoru oveľa viac – spolu ich uvedie až 38, z toho štyri v svetovej premiére. Už otváracím filmom festivalu, ktorý svoju púť po Slovensku začne v Bratislave, je film slovenskej režisérky Miry Fornayovej Môj pes Killer. Titul, ktorý získal hlavnú cenu na medzinárodnom filmovom festivale v holandskom Rotterdame.

Film o dospievajúcom chlapcovi skinheadovi z českého pohraničia slovenskí diváci na Febiofeste uvidia v premiére. Rovnako ako stredometrážny dokument Dušana Trančíka Hodina dejepisu. Skúsený filmár sa vybral do školských lavíc slovenských aj maďarských gymnazistov, aby zistil, ako sa líši to, čo im školstvo ponúka na tému Trianonskej mierovej zmluvy. Je maďarsko-slovenský spor naozaj živou témou alebo len marketingovým ťahom politikov? Aj dokument Pala Korca Exponáty alebo príbehy z kaštieľa bude patriť k slovenským premiéram Febiofestu, zachytil preň príbehy, sny a túžby obyvateľov Domova sociálnych služieb.

Celkom z iného súdka je krátky animovaný fantasy film Mesiac. Ondrej Rudavský na ňom pracoval tri roky a využil hneď niekoľko animačných postupov, uvedie ho v rámci súťaže krátkych filmov z krajín V4, ktorá je v programe Febiofestu tohtoročnou novinkou. Súperom v tejto súťaži budú Rudavskému aj Peter Begányi a Andrej Kolenčík, tvorcovia 30-minútovej hranej snímky Výstava, ktorá diváka zavedie do sveta zamestnancov v múzejnej expozícii vypchatých zvierat.

Ohliadnutie sa v čase

Kým domáci filmári svojimi dielami píšu dejiny slovenskej kinematografie, dokumenty, ktoré sa stretli v sekcii 20 rokov Slovenska sa pozerajú aj na iné stránky diania vnútri hraníc tohto štátu. V šestnástke titulov sú štyri kratšie filmy z dokumentárnej série OKO, ktoré sa obzerajú za politickými míľnikmi uplynulých dvoch desaťročí. Vo filmoch Rómsky dom (réžia Marko Škop), O Soni a jej rodine (Daniela Rusnoková) a Malá domov (Jaro Vojtek) dostáva priestor realita spolunažívania rozličných etník na slovenskom území, dokument Roberta Kirchhoffa Hej, Slováci ponúka obraz chudoby po nástupe demokracie a kapitalizmu. Vo výbere nechýba ani trojica filmov Zuzany Piussi Koliba, Krehká identita a kontroverzná Nemoc tretej moci, za ktorú sa filmárka takmer dostala až pred súd.

Filmy zo sekcie 20 rokov Slovenska sa na Febiofeste budú premietať vo viacerých blokoch, kompletný program festivalu je na webstránke www.febiofest.sk.

debata chyba