Čína je druhým najväčším filmovým trhom

Čína sa v roku 2012 stala druhým najväčším filmovým trhom za USA, keď predbehla Japonsko. Zisky z predaja vstupeniek v najľudnatejšej krajine sveta vzrástli o 36 percent v porovnaní s rokom 2011 na 2,7 miliardy dolárov, napísal The Wall Street Journal.

26.03.2013 12:30
Dark knight rises Foto:
Aj premiéra filmu Návrat Temného rytiera bola oslabená kvôli rozhodnutiam čínskej distribučnej spoločnosti.
debata

Výrazný prírastok je pripisovaný nielen stúpajúcemu počtu ľudí, ktorí si v Číne zvykli chodiť do kín, ale aj tomu, že krajina uvoľňuje obmedzenia na počet premietaných zahraničných filmov. Nové údaje, vyplývajúce zo správy, ktorú zverejnil americký filmový zväz Motion Picture Association of America, podčiarkujú rastúci význam Číny pre hollywoodske štúdiá napriek problémom, s ktorými je vývoz filmov do Číny spojený.

Minulý rok v obave, že zahraničné filmy ukrajujú príliš vysoké percento návštevnosti kín, uviedla vládou kontrolovaná čínska distribučná spoločnosť niektoré hollywoodske trháky v premiére v rovnakom termíne, aby tak oslabila ich komerčný potenciál. To bol napríklad prípad filmov Návrat Temného rytiera a Amazing Spider-Man. V USA boli ich premiéry viac ako dva týždne po sebe. Čínska distribučná spoločnosť zaviedla niekoľko „výpadkových období“, počas ktorých nebolo povolené premietať v miestnych kinách žiadne zahraničné filmy.

Čína zažila najrýchlejší nárast kasových ziskov medzi desiatimi najväčšími filmovými trhmi na svete. Celkový príjem z predaných vstupeniek na svete stúpol o 6 percent na 34,7 miliardy dolárov vďaka nárastu v Latinskej Amerike, Severnej Amerike a tiež v oblasti Ázie a Tichomoria. Pokles zaznamenali európske krajiny vrátane Francúzska a Španielska a tiež Blízky východ a Afrika.

debata chyba