Majster pokleslých žánrov

Filmovú kariéru nezačínal v prestížnej škole a nemal ani šťastie na príbuzných "od fachu". Bol len fanatickým milovníkom béčkových filmov. Scenárista, režisér a herec Quentin Tarantino oslavuje okrúhlu päťdesiatku.

30.03.2013 09:00
Quentin Tarantino Foto: ,
Režisér Quentin Tarantino získal Oscara za najlepší pôvodný scenár k filmu Divoký Django.
debata (1)

Po tom, čo herec a muzikant Tony Tarantino opustil rodinu, jeho syn Quentin vyrastal s mladistvou matkou Connie. Vášeň pre film si ho však našla aj bez otcovho príkladu – ako 15-ročný odišiel z riadnej školy a nastúpil do hereckej. Ani tam však nenašiel, čo hľadal, a tak prešiel od filmovej teórie k absolútnej praxi – stal sa pracovníkom videopožičovne aj pornokina. Dnes rád tvrdí, že práve tam pochopil, aký vkus milovníci filmu naozaj majú a na otázku, či chodil do filmovej školy, hrdo odpovedá: „Nie, chodil som na filmy.“

Prvý scenár napísal v roku 1987, a hoci zo snímky Narodeniny môjho najlepšieho kamaráta po požiari v stržni nič nezostalo, scenár napokon uplatnil Tony Scott vo filme Pravdivá romanca (1993). Ešte o rok skôr však Quentin vypustil svoj režijný debut Gauneri s Harveym Keitelom, Timom Rothom a Michaelom Madsenom.

Po úspechu vtipnej, vulgárnej a excentrickej gangsterky, ktorá sa stala vzorom Tarantinovho rukopisu, dostal filmár mnoho ponúk – napríklad aj nakrútiť Mužov v čiernom. Tarantino dal svetu namiesto toho Pulp Fiction – kultovú snímku plnú hviezd ako Uma Thurmanová, John Travolta, Bruce Willis či Samuel L. Jackson. Tarantino získal svojho prvého Oscara za Pulp Fiction a snímka dodnes kraľuje mnohým rebríčkom najlepších filmov všetkých čias.

Od 90. rokov sa Tarantino drží na hollywoodskej špičke. Na jeho filmy sa čaká dlho, no nedočkavo, herci sa o roly v nich pretekajú. Mnohým práve Quentin pomohol k žiarivej kariére – za všetkých azda stačí spomenúť Christopha Waltza, za obe „tarantinovky“, v ktorých hral, Nehanební bastardi (2009), Divoký Django (2012)) získal Oscara.

K ďalším hviezdnym titulom majstra úpadkových žánrov patrí dvojdielna krvavá dráma Kill Bill a majstrovsky uštrikovaná detektívka Jackie Brownová. Už teraz sa jeho fanúšikovia nevedia dočkať, s čím príde hollywoodsky „enfant terrible“ nabudúce.

1 debata chyba