Slovenské kino sa vracia na televízne obrazovky v nových epizódach

Slovenské kino sa vracia na televízne obrazovky. Unikátny projekt autorských dokumentov mapujúcich dejiny slovenskej kinematografie pokračuje štvoricou premiérových epizód, prvú z nich pod titulom Film a politika - perfídne obdobie odvysiela RTVS už v stredu 10. apríla o 20. hodine.

10.04.2013 09:00
Slovenské kino Foto:
Záber z filmu Slzy a smiech - slzy cez smiech.
debata

Pod hlavičkou Slovenského kina sa na televíznych obrazovkách dosiaľ objavilo šesť hodinových dokumentov, každý z nich skúmal slovenskú kinematografiu po vlastnej tematickej línii. Duch v stroji, Partizáni slovenského filmu, Kam zmizla slovenská princezná, Jánošík – vykrádaný superhrdina, Do naha a Slovenská krčma. V druhej etape cyklu k nim pribudnú štyri ďalšie snímky a rovnaký počet, ktorý 14-dielny cyklus uzavrie, je zatiaľ v štádiu vývoja.

Prvá z premiérových epizód Slovenského kina pochádza z dielne režisérky a scenáristky Lenky Moravčíkovej-Chovanec a odvysielajú ju už dnes večer na Dvojke. Pozrie sa pod povrch vzťahu slovenskej kinematografie a politiky – potrebuje viac politika film alebo film politiku? Šifrujú do svojich diel svoje politické postoje filmári aj dnes alebo ide o prekonanú nevyhnutnosť minulých režimov?

V stredu 17. apríla Dvojka uvedie aj film Samuela Jaška Slzy a smiech – slzy cez smiech, ktorý sa poohliadne za spôsobom, akým slovenský film naprieč svojou históriou operoval s emóciami. Tretím filmom druhej etapy Slovenského kina je titul Ženy – od lásky k hnevu. Po úlohe a postavení nežnejšieho pohlavia v domácich filmoch spolu s vedkyňami, teoretičkami aj filmárkami pátrala Zuzana Liová. Štvoricu dokumentov uzavrie Miro Remo snímkou Strach a napätie o slovenský film. Čoho sa boja slovenskí filmári a diváci pomáha režisérovi zistiť napríklad aj Ladislav Chudík či rozhlasová moderátorská dvojka Baláž a Hubinák. RTVS uvedie film v poslednú aprílovú stredu.

debata chyba