Fero Fenič opustil projekt Febiofest

Vyše 600 projekcií viac ako troch stoviek filmov priniesol 12. ročník Medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa Febiofest 2005, ktorý vyvrcholil v piatok večer udelením cien filmovej kritiky Kristián.

09.04.2005 14:22
debata

Festival bude pokračovať v niektorých českých mestách a od pondelka aj na Slovensku.  Febiofest získa nového šéfa, ale vylúčený nie je ani predaj celého festivalu. Rozhodnúť by sa malo na jeseň. „Vybudoval som trať, po ktorej už vlak jazdí bezpečne,“ konštatoval Fenič s tým, že sa chce viac venovať svojim ďalším projektom, ale niekedy sa na svojom vlaku ešte povozí.

V českej premiére boli na festivale uvedené dva slovenské filmy snímka českého režiséra Jiřího Chlumského podľa scenára Stanislava Štepku Konečná stanica, a slovensko-český film O dve slabiky pozadu, v ktorom režisérka Katarína Šulajová obsadila do hlavnej úlohy svoju sestru Zuzanu.

Na festivale v rámci projektu Kino osobností premietli aj päť starších filmov s Milanom Kňažkom v hlavnej úlohe. Čestnú cenu za prínos svetovej kinematografii a českému publiku si z Prahy odniesol španielsky režisér Carlos Saura. Ďalšie sošky Kristiána filmová kritika udelila Markovi Najbrtovi za film Mistři, tvorcom dokumentu Český sen Vítovi Klusákovi a Filipovi Remundovi, a animátorovi Pavlovi Koutskému za jeho krátky film Čechy krásne, Čechy mé.

!Ten festival si vytvoril úžasné festivalové zázemie, aké v vlastne v tejto republike neexistuje, nemá to žiaden festival, aby na jednom námestíčku, uzavretom, pešom, vedľa seba stálo niekoľko kaviarní, veľký multiplex s 12 sálami pre divákov, s 2500 miestami, spojený pasážou s hotelom, s obrovskými podzemnými garážami, s dokonalým informačným systémom, s 12 pokladňami, kde diváci vlastne na nič nečakajú," ocenil Fenič skutočnosť, že festival sa po rokoch presťahoval z komplexu Slovanský dům v centre Prahy do smíchovského multiplexu Village Cinemas.

Tohtoročný Febiofest mal rozpočet 14 miliónov Kč, čo je iba polovica prostriedkov festivalu detských filmov v Zlíne a zlomok 125-miliónového rozpočtu najväčšieho českého filmového festivalu v Karlových Varoch. Febiofest  na rozdiel od Zlína a Karlových Varov nemá žiadne štátne dotácie. Napriek tomu to podľa Feniča divák vôbec nepociťuje.

„Musím opakovať, že sme festival s najnižším rozpočtom v Čechách z tých veľkých festivalov. Máme asi 12 percent rozpočtu karlovarského festivalu, ale diváci nevidia žiaden rozdiel,“ zdôraznil Fenič.

debata chyba