Dušan Rapoš chystá "divadelnú Fontánu"

Slovenský režisér žijúci v Čechách Dušan Rapoš spolu so scenáristom Karolom Hlávkom pripravuje divadelné spracovanie filmu Fontána pre Zuzanu. Na muzikáli pracuje ako režisér a producent. Okrem neho priložili ruku k dielu aj ďalší pôvodní tvorcovia.

16.06.2005 13:26
debata

Libreto a texty piesní zveril Rapoš Borisovi Filanovi, hudobnú stránku má na starosti dvorný skladateľ Fontány Vašo Patejdl. Aj keď si všetci diváci spájajú tento film s tvárou krásnej blondínky a súčasnej Rapošovej manželky Evy Vejmělkovej, v divadelnom spracovaní sa pôvodní herci neobjavia.

„Keďže tu ide o divadelnú verziu muzikálu, určite siahneme po ľuďoch, ktorí sú obsadzovaní hlavne divadelne,“ prezradil Rapoš. Dušan sa rozhodol preniesť do divadla prvý diel Fontány pre Zuzanu prozaičky Eleonóry Gašparovej, pretože tú hodnotí ako „divácky najúspešnejšiu, ale aj najromantickejšiu a štýlovo najčistejšiu“. „Pani Gašparová je moja veľmi dobrá priateľka a veľmi si vážim, že mi na svoj rovnomenný román dala exkluzívne práva,“ reagoval režisér. 

Trojica tvorcov muzikálu na čele s Dušanom Rapošom plánovala uviesť muzikál na Slovensku. Fontánu pre Zuzanu ponúkol dokonca bratislavskej Novej scéne. Tá ho však odmietla. „Tam sa nedá len tak ľahko presadiť, lebo tam je všetko také veľmi lobistické a má to v rukách istá skupina ľudí, s ktorými ja nemám čas komunikovať, pretože žijem v Čechách a nemám čas byť s nimi, aby som si vyloboval tú pozíciu – mať tam čokoľvek bez ohľadu na to, čo zložím,“ komentoval stručne Rapoš.

Ako ďalej uviedol, Slováci sa zase dostávajú do čias drotárov, kedy chodili s krošňami po svete a hľadali si prácu. „Fontánový“ režisér považuje za choré, že viac ako doma pôsobia Slováci v Čechách a Česi zase na Slovensku, čo je podľa neho prípad Novej scény. Tvorcovia zatiaľ netušia, v ktorom pražskom divadle napokon muzikál uvedú.

debata chyba