Willis má patent na tvrdých chlapov

V úlohe akčných hrdinov predbehol aj takých konkurentov, akými boli Stallone či Schwarzenegger. V Snímke Sin City: Mesto hriechu, ktorá prichádza do našich kín, ho režisér Robert Rodriguez obsadil do úlohy čestného detektíva Hartigana.

28.07.2005 10:29
debata

Zarastený, mierne opustený chlap v strednom veku, ktorý nakoniec vždy zachráni svet alebo aspoň svoju lásku. Herec Walter Bruce Willis sa narodil pred päťdesiatimi rokmi v Nemecku, vtedy ešte v západnom, v zmiešanom americko-nemeckom manželstve.

Jeho otec v tom čase slúžil v americkej armáde a tu sa spoznal s Marlene, svojou budúcou ženou. Keď mal dva roky, jeho matka dala zbohom svojej rodnej zemi a s manželom odišli do New Jersey. V tomto meste Bruce vyrástol aj zmaturoval. Už v tom čase milovníka večierkov a neviazanej zábavy prenasledovali problémy so správaním. Otec zaňho nie raz žehlil priestupky na policajnej stanici.

Z času na čas si Bruce zahral v divadle, čo mu pomáhalo zlepšovať sa v herectve. Po maturite pracoval krátko ako robotník v chemickej továrni, vyskúšal si tiež vyhadzovača a pumpára, chvíľu robil šoféra kamióna aj automechanika. Dal sa aj štúdium herectva na Montclair State College, ale pretože ho to nudilo, zo školy po pár mesiacoch odišiel. Na striebornom plátne sa objavuje vo vedľajších rolách od svojich dvadsiatich piatich rokov.

V roku 1985 získal prvú dôležitejšiu rolu: v televíznom sitkome Mesačný svit si zahral Davida Addisona a napriek každodenným konfliktom s členmi štábu ho vydržal hrať štyri roky. Vďaka tejto role získal takmer zo dňa na deň medzinárodnú popularitu, Zlatý glóbus aj televíznu cenu Emmy.

Za oficiálny začiatok jeho kariéry sa však považuje film Schôdzka naslepo z roku 1987, kde si zahral po boku Kim Basingerovej. Willis spolupracoval s celým radom uznávaných režisérov, medzi ktorých patrí Michael Bay (Armageddon), M. Night Shyamalan (Šiesty zmysel a Vyvolený), Alan Rudolph (Vražedné myšlienky) alebo Luc Besson (Piaty element) či Quentin Tarantino (Pulp Fiction).

Nechce sa ženiť
Z rozpadu trinásťročného manželstva s herečkou Demi Mooreovou obviňuje Bruce najmä seba. „Svojej žene som tisíckrát povedal milujem ťa, ale ani raz som jej nepovedal: Je mi to ľúto.“ Bruce sa priznal, že po rozvode s Demi vážne uvažoval o samovražde. Z čiernych myšlienok ho dostal jeho priateľ a kolega Will Smith. „Ponúkol mi pomoc a zachránil mi život,“ hovorí otvorene o svojej životnej kríze.

Bruce potom vystriedal niekoľko žien. Po rozvode žil so španielskou modelkou Marie Bravo Rosadovou, krátku romancu prežil s herečkami Larou Flynn Boyleovou, bývalou priateľkou Jacka Nicholsona, a Taliankou Monikou Belluciovou. Objavil sa tiež po boku Nadji Bjorlinovej, o dvadsaťpäť rokov mladšej švédskej herečky. Pred dvoma rokmi v lete sa zoznámil s herečkou Brooke Burnsovou. Obetovať výhody staromládenectva sa mu však vôbec nechce. „Mám rád slobodu. Aj keď nechávam otvorené dvierka pre romantickú časť mojej duše.“

O svoje tri dcéry Rumer Glenn, Scout Laurie a Tallulah Belle, ktoré má s Demi, sa vzorne stará. Vo výchove dáva prednosť starej škole a nápadníkov svojich dcér s radosťou kádruje. ,,Predtým, ako ide chlapec s mojou dcérou von, musí prísť ku nám domov a povedať aspoň dobrý deň. Nikdy si neodpustím poznámku, že dcérka sa musí vrátiť v takom stave, v akom opustila dom, že inak ho zabijem. Sú zo mňa trochu vystrašení," prezradil akčný hrdina.

debata chyba