Fulmaya: Na tenkých nohách do sveta aj do kín

Herečka, speváčka, skladateľka, mladá žena s pevným zázemím a rozbehnutou kariérou, si zbalí kufor a vyrazí do sveta. Nie však do Londýna či New Yorku, ale do nepálskeho Káthmandu, kde veľkú časť svojej energie rozdá miestnym sirotám. No ukáže sa, že domov, ktorému pomáhala zháňať sponzorov a venovala aj nemálo z vlastného vrecka či srdca, bol v skutočnosti pre malých chovancov peklom na zemi. Hlavnou aktérkou českej dokumentárnej snímky Fulmaya - dievčatko s tenkými nohami je Dorota Nvotová, film však reflektuje viac než len jej osobnú skúsenosť.

19.05.2013 15:00
Dorota Nvotová Fulmaya Foto:
Dorota Nvotová vo filme Fulmaya - dievčatko s tenkými nohami.
debata

Fulmaya je prezývka, ktorú dali Dorote Nvotovej jej noví priatelia v Nepále, kam pred niekoľkými rokmi odišla hľadať vlastnú rovnováhu a cestu životom. A ona meno posunula ďalej, keď sa zblížila s malým dievčatkom, ktoré našla polícia na špinavej ulici nepálskej metropoly. Film, ktorý o Dorote a jej „nepálskej odysei“ nakrútila česká debutantka Vendula Bradáčová, spočiatku vyzerá ako dobre mienená agitácia jej charitatívnych aktivít.

Po neurčitom úvode sa však stáva aj úprimným zrkadlom inteligentného a cítiaceho človeka, ktorý hľadá podstatu samého seba v ďalekom a cudzom svete. A tiež záznamom tohto rozpolteného sveta plného duchovného bohatstva a zároveň svetského utrpenia očami vnímavej cudzinky. Nečakaný dejový zvrat nastáva pred kamerou v okamihu, keď sa zmysel Dorotinej nepálskej misie rúca – zistí sa, že vedenie sirotinca, v ktorom sa angažovala, v jej neprítomnosti deti týra. Dorote sa zároveň zosypáva aj osobný život a ona sa rozhodne vrátiť na Slovensko.

Pozrite si film o filme Fulmaya - dievčatko s tenkými nohami.

Film Fulmaya – dievčatko s tenkými nohami je na prvý pohľad určený najmä sympatizantom Doroty Nvotovej – svojskej talentovanej umelkyne, ktorá pod titulom Fulmaya o svojich zahraničných zážitkoch už dávnejšie vydala pútavú knihu a pre nový dokument vytvorila aj výbornú hudbu. Citlivý divák však cez Dorotin príbeh zistí veľa aj o ľudskej duši a jej potrebe konfrontovať sa s diametrálne odlišnou realitou rozvojového sveta. A možno mu film pomôže tiež vytriezvieť z romantických ilúzií, ktoré sa často s únikom z úspechom posadnutej modernej spoločnosti spájajú. Fulmaya s vôňou exotických diaľok aj intimity ľudského vnútra práve dorazila do slovenských kín.

debata chyba