Premiéra Na skle maľované mala úspech

Predstavenie Na skle maľované, ktoré vo štvrtok večer premiérovo po takmer 30 rokoch oživilo divadlo Nová scéna, zožal úspech. Diváci ho na konci ocenili aj standing ovations. Atmosféru na javisku v muzikáli režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka vytvárali najmä členovia SĽUK-u. S tanečnými kreáciami za nimi nezaostával ani samotný Jánošík v podaní Jána Slezáka.

23.09.2005 11:49
debata

"Neviem, či mám teraz karhať SĽUK, alebo chváliť Janka,“ reagoval pochvalne po predstavení Ďurovčík na adresu hlavného predstaviteľa. Potom, čo doznela aj posledná skladba z muzikálu, odovzdal „novému Jánošíkovi“ Slezákovi ten „starší“ Michal Dočolomanský symbolickú putovnú valašku. „Želám ti, aby si pri tejto postave zostarol ako ja,“ povedal Dočolomanský, ktorý Na skle maľované odohral presne 648-krát.

Okrem Slezáka sa na javisku vystriedalo mnoho skvelých hercov. Zbojníkovu milú, Aničku, si zahrala Mirka Partlová. Okrem nej patril počas celého predstavenia neutíchajúci potlesk aj Martinovi Kaprálikovi, Andymu Hrycovi, Petrovi Marcinovi, Ivovi Hellerovi, Karolovi Čálikovi, Zuzke Tlučkovej, Katke Hasprovej, Ivanovi Vojtekovi a ďalším. Uznanie patrilo aj Ľubomírovi Feldekovi, ktorý sa postaral o preklad diela, dramaturgovi Jánovi Štrasserovi, scénografovi Milošovi Pietorovi, kostýmovej výtvarníčke Ľudmile Várossovej a Henrichovi Leškovi, ktorý do muzikálu prispel hudobnými aranžmánmi.

Napriek koaličnej kríze sa vo štvrtok večer prišli na Novú scénu kultúrne vyžiť aj mnohí členovia Národnej rady Slovenskej republiky. Na skle maľované si vychutnal i jej predseda Pavol Hrušovský, minister školstva Martin Fronc, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník a v druhej polovici aj minister kultúry František Tóth. 

Po muzikáli predstavila Nová scéna aj CD s rovnomenným názvom a piesňami z muzikálu. Do života ho „anjelským pierkom a diabolskou slivovicou“ uviedli aj riaditeľka Novej scény Wanda Hrycová a Ľubomír Feldek. Herec Ivan Vojtek polial slivovicou pierko a pokrstil platňu slovami „škoda každej kvapky“.

debata chyba