Fest Anča otvára svet animovanej fantázie

Do domova dôchodcov sa prisťahoval Emilio. Veľmi sa bojí, že skončí na poschodí pre nesamostatných pacientov. Má totiž alzheimera. Aby zahnal strach a chmúrne myšlienky, s priateľom Miguelom vymyslia bláznivý plán, ktorý naplní ich jednotvárny život humorom a nehou. Podľa komiksového románu nakrútil režisér Ignacio Ferreras celovečerný animovaný film Vrásky. A získal zaň španielsku filmovú cenu Goya. Slovenským divákom ho do mekky animovaného filmu privezie Fest Anča.

11.06.2013 07:00
Fest anča Sneh Ivana Šebestová Foto:
Premiéra nového animovaného filmu Ivany Šebestovej Sneh otvorí medzinárodný festival Fest Anča.
debata

Šiesty ročník medzinárodného festivalu animovaných filmov sa začne 27. júna v Žiline. Do nedele premietne Fest Anča približne 270 filmov z mnohých krajín sveta. „Jedným z najpozoruhod­nejších filmov bude animovaný celovečerák Christophera Sullivana V zajatí duchov. Názov napovedá, že rozhodne nejde o detskú rozprávku. Animácia, na ktorej tvorcovia pracovali neuveriteľných pätnásť rokov, sa vyznačuje obrovským citom pre detail a remeselným perfekcionizmom,“ uviedla riaditeľka festivalu Eva Pavlovičová.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 964 filmov zo rôznych kútov sveta. O Anča Award bude súperiť 22 snímok, o Anča Student Award 19 študentských filmov a o Anča Video Award sa popasuje 25 videoklipov. Výsledky vyhlási medzinárodná porota v nedeľu 30. júna.

Medzi súťažiacimi nechýbajú ani slovenské „animáky“. Z prihlásených 27 titulov sa do súťaže dostali tri. Tie však reprezentujú to najlepšie, čo v našej kinematografii vzniklo. Sneh Ivany Šebestovej rozpráva príbeh ženy čakajúcej na svoju lásku a príbeh muža hľadajúceho dokonalú snehovú vločku, ktorá zahaľuje a roztápa sny. Aj hudobný film Ondreja Rudavského Mesiac odkazujúci na pramene prehistorickej mystiky ľudstva. Tretím reprezentantom sú Pandy Matúša Vizára, ktoré získali nedávno ocenenie v Cannes. Ďalšie filmy uvedie Fest Anča v samostatnej slovenskej sekcii.

Najsilnejším magnetom festivalu je Mike Reiss. Americký producent a scenárista, ktorý sa podieľal na slávnom animovanom seriáli Simpsonovci. Je aj spoluautorom nemenej dobrých seriálov The Critic a The Oblongs, ktoré svojím humorom a svojráznosťou za Simpsonovcami nijako nezaostávajú. Ako scenárista participoval aj na filmoch Doba ľadová 3 a Horton. Navyše je aj autorom knižiek pre deti.

„Okrem filmov bude na festivale aj kvalitná domáca hudobná produkcia. O poriadny žúr sa postarajú napríklad Palo Čejka alias SJ Reverend, Emo Noiz Boys, Karaoke Tundra a Vec,“ dodala riaditeľka festivalu. Podrobnejšie informácie sú na www.festanca.sk.

debata chyba