MFF Bratislava navštívila Vanessa Redgrave

Britská filmová ikona Vanessa Redgrave navštívila Slovensko, aby sa zúčastnila 7. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. V sobotu večer tu prebrala Mimoriadne ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

04.12.2005 11:59
Vanessa Redgraveová Foto: ,
Vanessa Redgraveová si v Bratislave prevzala Mimoriadne ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.
debata

Slávna herečka si toto ocenenie váži. „Každé ocenenie je rovnako dôležité,“ myslí si. „Keď som sa pozrela na katalóg premietaných filmov, nepripadal mi váš festival ako malý, aj keď má iba sedem rokov,“ povedala.

„Túto cenu odovzdávam osobnosti a netreba ani zdôvodňovať, prečo ju dostala, pretože to všetci vedia,“ povedal pri odovzdávaní Kňažko a dodal, že je nadšený z jej príchodu na festival. 68-ročná herečka si podľa svojich slov ocenenie, ktoré organizátori udelili prvýkrát, váži rovnako ako ostatné v jej živote.

V roku 1978 pritom získala oscarovú sošku za herecký výkon v snímke Júlia, na svoje konto si taktiež pripísala najprestížnejšie ceny za televíznu a divadelnú prácu. Držiteľka Oscara uviedla na festivale aj film svojho syna Horúčka, v ktorom stvárnila dramatickú hlavnú postavu po boku známeho dokumentaristu Michaela Moora. „Na tomto filme sme pracovali za najnižší možný honorár a vložili sme doň hodiny úprimnej práce,“ zdôraznila Vanessa.

Festivaly sú podľa nej dôležité, lebo sa tam predstavuje práca mladých umelcov. Mladým ľuďom zase predstavia prácu starších filmárov, ktorú komerčný svet neponúka. „Preto je pre mňa bratislavský festival rovnako dôležitý, ako akýkoľvek iný,“ dodala.

Na festivalovej pôde Redgrave uvádza filmy svojho syna Carla Nera – hranú Horúčku a dokument Rusko/Čečensko – Hlasy disentu. Prácu pod režisérskou taktovkou vlastného syna si pochvaľuje: „Jeho prácu rešpektujem, lebo nad svojim dielom veľa rozmýšľa a veľa od ľudí vyžaduje.“ Už keď bola mladá, pracovala s tvorcami, ktorí určili vysoký štandard, a tak musela tvrdo pracovať. Preto aj dnes rada robí s takými ľuďmi. O synovi si myslí, že je to skvelý režisér a vytvoril výborný film.

V Horúčke si zahrala po boku populárneho dokumentaristu Michaela Moorea, ktorý je známy svojou politickou agitáciou. Redgrave sa tiež politicky angažuje a preto si v tejto otázke s Mooreom rozumie. „Často sa ním rozprávam o politike a v mnohých veciach sa zhodneme. Mám rada aj jeho filmy, na snímke Farenheit 9/11 sa mi páči najmä príbeh matky, ktorej syn bojuje v Iraku,“ dodala o svojom priateľovi anglická diva. Takisto sa jej páči film Bowling for Columbine, ktorý ukazuje, aký je svet zbraní krutý, hlavne keď sa k nim dostanú deti.

Charizmatická herečka spolupracuje so svojimi deťmi často, keďže viaceré pôsobia vo svete filmu. „Deti sú k mojej práci veľmi kritické, čo je úžasné, pretože mi vždy povedia pravdu,“ povedala Vanessa Redgrave exkluzívne pre TASR. „Ak mi povedia, že som spravila niečo dobré, viem, že to tak naozaj myslia. Ja asi k ich práci taká kritická nie som. Naopak ma obviňujú, že ich chválim, lebo som ich matka,“ uzavrela.

debata chyba