Kinopremiéram kraľuje staronový King Kong

Vo štvrtok 15. decembra prichádzajú do slovenských kín tri filmové novinky: dráma Krajina hojnosti, trpká komédia Občianska výchova a najnovšie filmové spracovanie kultového King Konga, o ktoré sa postaral držiteľ Oscara Peter Jackson.

12.12.2005 15:30
King Kong Foto:
King Kong sa vrátil. A v plnej paráde.
debata

Film kultového režiséra Wima Wendersa Krajina hojnosti sa odohráva v Spojených štátoch tesne po útokoch 11. septembra. Príbeh sleduje vzťah dvoch postáv: veterána z Vietnamu Paula a mladej Lany. Paul je poznamenaný dávnym zranením a v súčasnosti pôsobí ako federálny agent, ktorého veľkou obsesiou je fanatická obrana Ameriky pred ostatným svetom. Misionárka Lana úporne bráni práva menšín. Lana sa práve vrátila do USA po niekoľkých rokoch strávených v Palestíne, aby začala študovať. Namiesto toho sa však po príchode snaží nájsť okrem otca jediného žijúceho príbuzného – strýka Paula, brata jej matky, ktorá nedávno umrela a zanechala pre neho list. Po nečakanej vražde bezdomovca sa rozhodnú vypátrať pôvodcov zla. Vydávajú sa teda na cestu plnú objavovania, vzájomného spoznávania sa a zaceľovania rán. Názov filmu je odvodený z úvodnej piesne, ktorú naspieval Leonard Cohen. Ako Lana sa vo filme predstavila Michelle Williams, Paula si zahral John Diehl. Podľa Wendersa Krajina hojnosti nie je protiamerickým filmom, lebo Ameriku miluje, ale do istej miery reaguje na zlú politiku Bushovho kabinetu. Na rozdiel od Moorovho Fahrenheitu 9/11 nechcel Wenders vytvoriť pamflet, ale ukázať naozajstnú ľudskú tragédiu a vyrovnávanie sa s ňou. 

Držiteľ Oscara za réžiu Pána prsteňov Peter Jackson si splnil detský sen, keď znovu priviedol na filmové plátno King Konga. Najslávnejšie monštrum filmovej histórie tak prežíva úžasný návrat s pomocou režiséra, ktorý dokáže skĺbiť najmodernejšie trikové efekty s veľkolepou výpravou, zaujímavými postavami a strhujúcim príbehom. Vo filme si zahrali skutočné filmové hviezdy ako Jack Black, oscarový pianista Adrien Brody a krásnu Ann si zahrala Naomi Watts. Príbeh King Konga dôverne poznajú filmoví fanúšikovia z niekoľkých filmových spracovaní. Petra Jacksona najviac ovplyvnila slávna verzia z roku 1933 a svojho King Konga situoval tiež do obdobia 30-tych rokov minulého storočia. Jackson znovu využil umenie Andyho Serkisa, ktorý s využitím technológie motion capture predohrával počítačového Gluma v Pánovi prsteňov. V King Kongovi sa stal Serkis dokonca predobrazom pre titulného hrdinu.

Tretím filmom, ktorý sa tento štvrtok prvýkrát predstaví slovenským filmovým fanúšikom, je rakúsko-nemecká „trpká komédia“ Občianska výchova. Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg a Burghart Klaussner si zahrali vo filme o troch aktivistoch, ktorí chceli zmeniť svet. Jan, Peter a Jule vnikajú do domov a bytov miestnej smotánky, nič neukradnú, ale všetko zdemolujú a nakoniec popíšu steny rôznymi „výchovnými“ heslami ako: Už máte toho dosť! Komplikácie však nastanú, keď sa Jule zamiluje do Petra i Jana, jedna akcia sa nepodarí, majiteľ domu ich prekvapí a tak im neostáva nič iné, ako ho uniesť. Traja mladí idealisti sa zrazu dostanú do konfrontácie s odlišným svetom hodnôt silnej bohatej generácie a z obete únosu sa o chvíľu stáva nebezpečný manipulátor.

debata chyba