Prichádza Superman, muž z ocele

Veľkolepá pastva pre oči, ktorej však chýba ľudskosť a nadhľad. Na tomto verdikte sa zhodli mnohí z kritikov, ktorí už mali možnosť vidieť horúcu filmovú novinku Muž z ocele.

13.06.2013 14:04
Superman Foto:
Veľkolepá akčná dráma Muž z ocele príde do slovenských kín už 20. júna.
debata

Najslávnejšieho superhrdinu všetkých čias Supermana pod režisérskou taktovkou Zacka Snydera stvárnil Henry Cavill a od odľahčenej trikovej zábavy, aká sa divákom s týmto žánrom spája, má vraj film ďaleko. Muž z ocele mal v New Yorku slávnostnú premiéru v pondelok, slovenskí diváci sa na neho môžu tešiť už od 20. júna.

Fenomén superhrdinu odoláva času aj meniacim sa trendom. Aj Superman, považovaný za jeden z najznámejších symbolov západnej popkultúry, sa na prvý pohľad od roku 1938, keď sa po prvý raz objavil na titulke magazínu Action Comics, veľmi nezmenil. Stále je to ten istý fešný zástanca spravodlivosti brázdiaci nebo v červeno-modrom kostýme. Aj tak si však každá generácia filmových fanúšikov žiada svojho vlastného Supermana, ktorý by odzrkadľoval ducha ich doby, hovoril ich rečou a predvádzal tie najmodernejši­e triky.

Nie je to tak dávno, čo sa v kinách objavil naposledy. Návrat Supermana režiséra Bryana Singera z roku 2006 síce neprepadol u divákov ani kritiky, štúdiá Warner Bros sa však rozhodli dať sľubný, hoci neveľmi invenčný franchise načas k ľadu. Možno už vtedy plánovali dať Supermanovi šancu predstaviť sa celkom po novom.

Aký je teda Superman pre rok 2013? Ambíciu jeho tvorcov urobiť viac, ako len akčnú zábavu pre tínedžerov, prezrádza už upútavka. Aj kritici svorne tvrdia, že film, na ktorom pracovali aj tvorcovia batmanovskej ságy Temný rytier Christopher Nolan a David S. Goyer, berie sám seba naozaj vážne. Kým niektorým humor vo filme chýba, iní považujú seriózny tón za jeho devízu – najmä v porovnaní s ďalšími zástupcami tohto žánru. „Hoci Muž z ocele neprekoná Avengers v šťavnatých dialógoch, rozhodne ho prevýši, čo sa týka diváckeho zážitku. Je to veľkolepé sci-fi, obrovské, operné, melodramatické, pôsobivé,“ napísal o filme recenzent magazínu Empire. Chválou nešetril ani kritik portálu Hitfix: „Mohol by som písať stranu za stranou o tom, čo sa mi na tomto filme páči. Takto dosiaľ ešte nikto superhrdinskú akciu nepredstavil.“

Väčšina kritikov film, v ktorom účinkujú aj Amy Adamsová, Russell Crowe, Diane Laneová či Kevin Costner, hodnotí opatrnejšie a niektorí ho dokonca celkom strhali. „Prehnané, zbytočné a kolosálne mrhanie talentom a peniazmi. Celkový dojem z Muža z ocele možno zhrnúť do scény, kde policajtka s otvorenými ústami sleduje, ako Superman odhadzuje tanky, akoby to boli hračky. Kolega sa jej pýta: "Nad čím sa tak usmievate?“ A ona odpovie: „Nad ničím, pane, len si myslím, že je sexi,“ zhodnotil napríklad svoje sklamanie kritik z New York Observeru.

No ako to už býva, o skutočnom úspechu či neúspechu snímky rozhodnú až platiaci návštevníci kín. O tom, že Warner Bros svojmu počinu verí, svedčí aj fakt, že už ohlásili prípravu jeho pokračovania.

debata chyba