Spielberg si novým filmom pohneval Izrael

Autor Schindlerovho zoznamu si pohneval Izrael. Nový film Stevena Spielberga, ktorý mal pripomenúť tragédiu Izraela na mníchovskej olympiáde, sa medzi prominentnými Izraelčanmi s pochopením nestretol.

13.12.2005 12:00
debata

„V Hollywoode bude tento film určite považovaný za dobre spravený. Ale čo sa týka jeho posolstva, to je problematické,“ kritizoval najnovšie dielo slávneho režiséra Ehud Danoch, izraelský generálny konzul v Los Angeles. Film sa dostane do kín až pred Vianocami, no práve pre jeho kontroverznosť si ho dopredu mohli pozrieť viacerí Izraelčania.

Film Mníchov rozpráva o udalostiach na olympiáde v roku 1972 a po nej. Palestínska teroristická skupina Čierny september vtedy vtrhla do olympijskej dediny, uniesla jedenásť izraelských športovcov, ktorých neskôr zavraždila. Film rozpráva aj o tom, ako sa Palestínčania po tragédii stali terčom honu izraelskej tajnej služby Mossad.

Nevydarená modlitba
„Film je pre mňa modlitbou za mier,“ povedal Spielberg magazínu Time. „Chcel som ním pripomenúť pamiatku izraelských športovcov, lebo sa zdá, že svet na nich zabudol,“ povedal Spielberg. Scenár filmu, ktorý mnohí už teraz tipujú na zisk niekoľkých Oscarov, bol napísaný podľa knihy Georgea Jonasa Pomsta: Pravdivý príbeh izraelského protiteroristického tímu. V knihe sa hovorí aj o tom, že Izrael využil mníchovskú tragédiu ako zámienku na zabíjanie Palestínčanov po celom svete, ktorí nemali s únosom a vraždami športovcov nič spoločné.

„V tej knihe nie je pravda,“ povedal Danoch pre izraelský denník Haarec. „Je postavená na faktoch, ktoré autorovi povedal údajný šéf komanda Mossadu Yuval Aviv. Ten to v skutočnosti dotiahol len na člena ochranky na letisku.“ Podľa Danocha je film, v ktorom sa Spielberg snaží ukázať agentov Mossadu so všetkými pochybnosťami, nebezpečný najmä preto, že ich prirovnáva k teroristom. „To je z morálneho hľadiska nesprávna rovnica,“ povedal diplomat pre Haarec.

Na adresu režiséra, ktorý si v Izraeli za Schindlerov zoznam, film o holokauste, vyslúžil veľa uznania a je podľa neho pomenovaný filmový archív na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme, sa však zniesli aj tvrdšie slová. „Naši nepriatelia tvrdia, že Židia ovládajú Hollywood. Ak je to pravda, tak vidíme veľký obrat. Stratili sme Hollywood a stratili sme Spielberga. Nie je priateľom Izraela a nie je priateľom pravdy,“ napísal na jeho adresu spisovateľ Jack Engelhard, autor predlohy k úspešnému filmu Nemravný návrh.

Vdova film schvaľuje
Izraelský spisovateľ Aaron Klein, ktorý o mníchovskej tragédii píše knihu, pritom tiež pripúšťa, že väčšina pomníchovských obetí Mossadu nemala s únosom a atentátmi veľa spoločného. „Ľudia, ktorých zabili, neboli zapletení do Mníchova. V tom čase sa to však predpokladalo. A navyše Izrael sa obával podobných atentátov a chcel im zabrániť. Bolo to o prevencii a nie o pomste,“ citoval ho britský denník The Times. Izrael sériu útokov na ľudí, ktorí mali spojitosť s Čiernym septembrom, nikdy oficiálne nepriznal.

Spielbergov film však nemá v Izraeli len nepriateľov. „Pre mňa je dôležité, že nijako nezneucťuje pamiatku zavraždených športovcov ani štát Izrael,“ vyhlásila po pozretí si Spielbergovho diela Ilana Romanová, vdova po vzpieračovi Jusufovi, ktorý bol na olympiáde prvou obeťou teroristov.

debata chyba