Homer Simpson je snom každého scenáristu

Keď so Simpsonovcami začínal, považoval ich za milú, ale krátku letnú brigádu. Dnes pre svetoznámy animovaný seriál píše scenáre už dvadsaťpäť rokov a podieľa sa aj na jeho produkcii a výrobe. Mike Reiss, držiteľ štyroch prestížnych cien Emmy, príde už v piatok 28. júna ako exkluzívny hosť Medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča do Žiliny. Milovníkom žltej štvorprstej rodinky zo Springfieldu, ale aj sitkomu Alf či série Doba ľadová, na ktorých sa taktiež podieľal, sľubuje tie najlepšie historky zo svojej "práce snov".

17.06.2013 12:39
Mike Reiss Foto:
Scenárista a producent Mike Reiss pracuje už 25 rokov na Simpsonovcoch. Dobré nápady sa mu vraj ešte nemíňajú.
debata

Predpokladám, že ste s kreslenkami začínali tak, ako väčšina z nás – z pozície diváka. Čo vás na nich najviac bavilo ako dieťa?

Zvykol som animáky denne sledovať celé hodiny bez toho, aby som už vtedy plánoval skončiť v tejto branži. Moje obľúbené vlastne mali s neskoršími Simpsonovcami veľa spoločné – boli to seriály pre deti s múdrymi vtipmi pre dospelých. Patril k nim napríklad Bugs Bunny, Tex Avery a predovšetkým šou Rocky a Bullwinkle.

Bola vaša cesta k súčasnej kariére priama, alebo ako sa človek vlastne ocitne v realizačnom tíme najúspešnejšieho animovaného seriálu všetkých čias?

Písal som scenáre pre sitkomy už asi osem rokov predtým, ako sa objavili Simpsonovci. Neboli to kreslenky, ale všetky sa komickým spôsobom pohrávali s realitou – napríklad Alf, policajná paródia Sledge Hammer alebo sebavedomá It's Garry Shandling's Show. Mal som naozaj šťastie, že som nikdy nemusel písať nezáživnú, nudnú komédiu. Takú, kde rodinka sedí na gauči, polhodinu sa rozpráva a nakoniec sa všetci objímu. So Simpsonovcami som najskôr začal ako s malou letnou brigádou počas prestávky v nakrúcaní iných projektov. Väčšina z nás si vtedy myslela, že tá šou nevydrží viac ako šesť týždňov…

Napokon vám Simpsonovci prischli, venujete sa im už celých 25 rokov. Ako ich dokážete tak dlho zniesť?

Halloweenska epizóda nám poskytla výbornú príležitosť zavraždiť všetky naše postavičky tými najsadistickejšími spôsobmi. Bolo to neuveriteľne uspokojujúce!

Máte nejakú teóriu, prečo sa Simpsonovci stali takým fenoménom?

Ľudia sa vždy pokúšajú odhaliť to veľké všetko vysvetľujúce tajomstvo, prečo sú Simpsonovci takí úspešní. Pravdupovediac, ich úspech vyplýva z toho, že všetci, ktorí na šou pracujú, si na svojej robote dávajú záležať – či sú to scenáristi, herci alebo animátori. Ale zároveň je za ich úspechom aj fakt, že spájajú mnoho typov divákov. Deťom sa páčia, lebo sú kreslení, tínedžerom, pretože sú neslušní a vysokoškoláci ocenia, že sú inteligentní. A čo sa týka rodičov, je to napokon jediná šou, ktorú môžu sledovať so svojimi deťmi bez toho, aby sa pri tom unudili na smrť.

Pomôžte mi predstaviť si, ako prebieha tvorba scenára pre novú epizódu Simpsonovcov?

Je to veľmi dlhý a komplikovaný proces. Trvá celých 8 mesiacov, kým vznikne jediná epizóda a píše a opäť ju prepisuje celý tím scenáristov. Takmer všetko robíme kolektívne a nijaký vtip sa nedostane do scenára, kým nás najprv všetkých nerozosmeje.

Je to ešte vôbec zábavné baviť sa, keď vás zábava živí?

Mám tú najúžasnejšiu prácu na svete. Sedím v miestnosti s najvtipnejšími ľuďmi, akých som kedy poznal, a trávime celé dni tým, že sa vzájomne pokúšame rozosmiať. A ešte nás za to platia! Naozaj svoju prácu milujem. Zarábam za to, že som hlúpy, žartujem a vymýšľam si, teda za to, že som navždy zostal veľkým dieťaťom.

Seriál je povestný tým, že sa v ňom často objavujú animovaní dvojníci slávnych osobností. Ako sa táto tradícia začala a berú vždy celebrity túto recesiu ako poctu?

Ľudia sú vždy hrdí na to, keď sú v Simpsonovcoch, hoci k nim nikdy nie sme stopercentne zdvorilí. Začalo sa to ešte v druhej sérii, keď sme napísali celú epizódu okolo Ringa Starra. Ak by sa napokon rozhodol, že sa v nej objaviť nechce, prišli by sme o celú epizódu! Našťastie súhlasil, a keď sme už u nás mali Beatla, celebrity sa začali o účasť v našej šou predbiehať.

Ste na všetky svoje epizódy rovnako hrdý, alebo by ste predsa niektorú radšej vymazali?

Som k našim postavám veľmi ochranársky, a tak nenávidím epizódy, kde sú k sebe navzájom príliš krutí alebo veľmi trpia. Jednu obzvlášť zlomyseľnú, nebudem ju menovať, mimoriadne nenávidím. Ale veľa iných ľudí ju, naopak, považuje za svoju obľúbenú! Osobne mám najradšej časti, ktoré sa zaoberajú náboženstvom – židovstvo klauna Krustyho, Líza a budhizmus, ako sa Homer stal katolíkom a tak ďalej. Náboženstvo je jedna z najzvláštnejších vecí, ktoré ľudia robia. Kopa čudných rituálov, povier a rozprávok – a práve to berieme zo všetkého najserióznejšie?

Ktorého Simpsona máte najradšej?

Mám rád Deda. Všetko, čo vypustí z úst, je smiešne. A Homera, ten je pre komediálneho scenáristu splneným snom: je tučný, plešatý, lenivý, hlúpy a večne opitý. A v štvrtej sérii tiež poriadne smrdel.

Zvažovali ste niekedy, že by sa šou mala skončiť? Viete si to vôbec predstaviť?

Simpsonovci majú tento rok 25. Mnohí nám hovoria, že je to dobrý čas skončiť. Ale veď je to ako prísť na niekoho oslavu stých narodenín a povedať: „To je ale pekné okrúhle číslo – prečo nezomrieš práve teraz?“ Seriál je stále veľký hit a my máme stále množstvo skvelých nápadov, tak prečo by sme to mali uťať?

Z vašich ďalších projektov sú u nás najznámejšie seriál Alf a séria kinofilmov Doba ľadová. Ako si ne spomínate?

Svoje džoby hodnotím podľa toho, koľko úcty je pri nich venovanej scenáristovi. Takmer vždy totiž platí, že tam, kde sa správajú dobre k scenáristom, dosiahnu ten najlepší výsledok. Pri Simpsonovcoch je scenárista najvyšším šéfom a aj preto sa ich držím už štvrť storočia. Aj na Alfa si spomínam ako na príjemnú skúsenosť. No pracoval som spolu na 23 animovaných filmoch a vidím, ako sa postavenie scenáristov v štábe stále konštantne zhoršuje. Platí to aj pre Dobu ľadovú. Pracoval som na všetkých dieloch, pri štvorke som sa cítil škaredo využívaný a ak niekedy vznikne piata Doba ľadová, ja už na nej určite pracovať nebudem.

Na čo sa môžu tešiť účastníci vášho seminára na Fest Anči?

Ako ste si iste domysleli, mám za to štvrťstoročie so Simpsonovcami množstvo úžasných historiek a v piatok vám ich všetky rozpoviem. Niektoré sú šokujúce, niektoré informatívne, ale všetky zábavné. A prinesiem tiež veľa kreslených klipov, ktoré by ste nikde inde vidieť nemohli. Sľubujem, že všetko, čo ste kedy chceli vedieť o Simpsonovcoch, bude na konci večera zodpovedané!

debata chyba