SuperStar 2 hrozia pokuty za 5 miliónov

Za prerušovanie programu Slovensko hľadá SuperStar hrozia Slovenskej televízii (STV) pokuty až do päť miliónov korún za jednu reláciu. Rada pre vysielanie a retransmisiu v utorok začala skúmať možné porušenie zákona v ďalších troch vydaniach relácie z druhej série.

25.01.2006 06:12
debata

„Rada i dnes tvrdí, že vysielateľ zo zákona nesmie programy prerušovať reklamami,“ povedala predsedníčka rady Valéria Agócs. Toto stanovisko už odobril aj Najvyšší súd SR, no STV do relácie naďalej zaraďuje reklamu. Naopak jej vedenie pozvalo radu na nakrúcanie SuperStar, aby jej členovia mohli zistiť, či je prestávka predstieraná, alebo skutočná.

„Myslím, že ani nie je potrebné takúto ohliadku robiť, každý vidí, či je prestávka potrebná,“ povedal podpredseda rady Jozef Brázdil, ktorý má problematiku SuperStar na starosti. Podľa neho tiež má vysielateľ na zákony pamätať už vtedy, keď kupuje licenciu na program. 

V jednom prípade však už rada vo vysielaní STV prestávku uznala. Dnes si jej predsedníčka myslí, že rozhodnutie v prípade Svadby snov bolo zneužité. „Bolo to po začiatku nového vedenia a nepredpokladali sme, že by to niekto mohol chcieť zneužiť. Rada vtedy chcela pomôcť STV, aby sa dostala z marazmu, v ktorom bola,“ vysvetlila dnes predsedníčka Valéria Agócs. Prestávku v programe vtedy uznali za opodstatnenú, lebo sa prestavovala scéna a súťažiaci sa pred svadbou v priamom prenose museli prezliecť.

„V SuperStar kým traja odspievajú, ostatní sa môžu pripravovať,“ dodala Agócs. Možné porušenie zákona zaradením reklamy počas programu rada preveruje aj v ďalšom programe STV – Activity show z 3. januára. STV dnes dostala aj pokutu 20 000 korún za nesprávne uplatnenie Jednotného systému označovania programov v upútavkovom bloku Marec z 11. marca 2005.

debata chyba