Colette bude jedným z najdrahších domácich filmov všetkých čias

Na plátna kín sa už na jeseň dostane nový česko-slovenský veľkovýpravný film Colette, ktorý má podľa tvorcov potenciál zaujať široké masy doma i v zahraničí. Dráma nakrútená podľa novely Arnošta Lustiga sa odohráva v hrozivom prostredí osvienčimského koncentračného tábora, v jej centre však stojí príbeh tajnej lásky.

26.06.2013 13:52
Colette Foto:
Ľúbostný príbeh z prostredia koncentračného tábora Colette príde do kín už v septembri.
debata

Film, v ktorom dve hlavné postavy stvárnila mladá Parížanka Clémence Thioly a Jiří Mádl, je podľa koproducentky Wandy Hrycovej s rozpočtom 3,8 milióna eur jedným z najdrahších, aké u nás vznikli. Úlohy režiséra a scenáristu sa ujal Milan Cieslar.

“Som šťastný, že sme film dokončili, ale aj nešťastný, že sa toho nedočkal Arnošt Lustig, pre ktorého to bolo posledné autorské dielo. Na smrteľnej posteli čítal moje verzie scenáru a vyjadroval sa k nim. Projektom žil a veľmi si prial, aby sme spolu niečo nakrútili – intuitívne som si vybral knižku, ktorú on miloval najviac. Ešte aj z nemocnice mi poslal posledné poznámky k scenáru a o 14 dní na to zomrel,” uviedol Cieslar o českom spisovateľovi nominovanom na Pulitzerovu cenu, ktorý si sám prešiel hrôzami koncentračného tábora a ktorý tento svet opustil vo februári 2011.

Film Colette, ktorý je venovaný nielen Lustigovi, ale aj všetkým, ktorí prežili holokaust, je inšpirovaný osudom slovenských väzňov Alfreda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa podarilo utiecť z Osvienčimu a svetu po prvý raz odhalili pravdu o zločinoch proti ľudskosti. Nejde však o lekciu vytrhnutú z učebnice dejepisu, ale o citlivý milostný príbeh.

“Našou ambíciou nebolo urobiť film, ktorý by bol učebnicou histórie. Bolo mi jasné, že všetky zásadné filmy s touto tematikou už boli nakrútené a boli nakrútené takými velikánmi, s ktorými sa nemôžem porovnávať. V Arnoštovom príbehu som našiel motívy, ktoré sú nosné a fascinujúce pre tých, ktorí o tejto téme vedia veľa, ale aj pre tých, ktorí s tým nemajú žiadnu skúsenosť. Naším cieľom bolo, aby diváci neboli svedkami mravoučnej učebnicovej čítanky, ale aby prežili šťavnatý, vzrušujúci a krásny príbeh tak, ako som ho vo svojej predstavivosti prežil ja, keď som ho čítal prvýkrát,” vysvetlil na tlačovej konferencii v Trenčíne počas Art Film Festu režisér a scenárista.

Film Colette vznikol v dvoch verziách – anglickej a česko-slovenskej. Cieslar priznal, že aj keď obsadenie malo byť medzinárodné, neorientoval sa na svetové hviezdy. “Práve to bolo oslobodzujúce, lebo som mohol nájsť niekoho nového, kto je talentovaný.” Trojicu hlavných postáv tak doplnil mladý Nemec Eric Bouwer, zo slovenských hercov sa v ňom objaví aj Zuzana Mauréry, Kristína Svarinská či Andy Hryc. Ten sa priznal, že k úlohe sa dostal ako slepé kura k zrnu, od scenára sa však nevedel odtrhnúť. “Po polnoci som zavolal Milanovi Cieslarovi a povedal som mu: ‚Keď ten film nakrútite tak, ako je napísaný scenár, tak za ten film môžete dostať Oscara.‘ Som presvedčený o tom, že sme v česko-slovenských pomeroch nakrútili výnimočný film,” dodal Hryc.

Film, ktorý obsahuje množstvo trikov, sa momentálne dokončuje v postprodukčnom štúdiu UPP. “Asi každý tretí záber musel prejsť trikovou postprodukciou. Postaviť celú repliku Birkenau – vyše 160 barakov – nebolo reálne. Na Barrandove sme postavili šesť barakov, zvyšok sa dorábal v UPP,” prezradila Wanda Hrycová. Zvyšné scény sa nakrúcali v Bratislave, ktorá sa tak vo filme zmenila na Hannover, Antverpy aj New York.

Colette bude mať premiéru 10. septembra v Prahe, do Bratislavy sa dostane o dva dni neskôr. “Vytvorili sme príbeh o tých, ktorí prežili to peklo len vďaka tomu, že sa mali radi,” dodal Cieslar.

debata chyba