Fest Anča uspokojí aj náročných fanúšikov animácie

Až 964 filmov z celého sveta prihlásených do boja o slovenské festivalové ceny! Aj to je jeden z úspechov aktuálneho ročníka žilinského Medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča. Svoj program nabitý projekciami, workshopmi aj diskusiami s exkluzívnymi hosťami, otvára vo štvrtok 27. júna.

27.06.2013 09:00
Fest Anca Ondrej Rudavsky Mesiac Foto:
O trofej Anča Award sa tento rok uchádzala takmer tisícka filmov z celého sveta. Medzi finalistami je aj Mesiac (2012) Ondreja Rudavského.
debata

Festival animovaného filmu sa nezaobíde bez premietaní a na tohtoročnej Fest Anči bude naozaj z čoho vyberať. Začínať sa však má od začiatku a možno aj preto sa na absolútny úvod programu festivalu dostalo premietanie prvého dlhometrážneho slovenského kresleného filmu Zbojník Jurko. V roku 1976 ho vytvoril Viktor Kubala a práve jemu je na tohtoročnej Fest Anči venovaná sekcia Retrospektíva. Premietne sa v nej aj Kubalova Krvavá pani z roku 1980 a pásmo krátkometrážnych filmov určených deťom.

Slovenská Fest Anča úzko spolupracuje s festivalmi v Ľubľane, Záhrebe, Bukurešti, Belehrade a Banja Luke a pod hlavičkou Cartoon East uvedie nápadité krátke filmy tvorcov z týchto krajín, atraktívnou prehliadkou bude aj výber Cartoon D'Or na Stanici – Záriečie. V špeciálnych blokoch festival priblíži aj tvorbu poľských či nemeckých animátorov, v sekcii Svetový výber zase tituly, ktoré sa len o chlp neprebojovali do festivalových súťaží.

Tie budú už tradične dve. Medzinárodná súťaž krátkych filmov, v ktorej z bezmála tisícky prihlásených titulov bude o priazeň poroty a ceny Anča Award a Anča Student Award bojovať spolu 41 finalistov a Medzinárodná súťaž videoklipov, v ktorej prebehne súboj 25 videoklipov. V porote súťažných sekcií sa už tradične stretávajú osobnosti medzinárodného významu – tento rok to bude napríklad nemecký profesor, vydavateľ a filmový teoretik Ulrich Wegenast, uznávaná česká filmárka Michaela Pavlátová, belgická animátorka a bábkarka Emma de Swaef či najznámejšia domáca animátorka Katarína Kerekesová.

Špeciálnym hosťom bude štyrmi cenami Emmy ovenčený scenárista Simpsonovcom Mike Reiss, ktorý prinesie svoju povestnú Simpson's Backstage Show plnú pikantných historiek zo zákulisia najúspešnejšieho animáku všetkých čias. V záplave veľkých mien sa iste nestratí ani čerstvý absolvent FAMU Matúš Vizár, ktorý zo svojim 12-minútovým filmom Pandy zabodoval u poroty na festivaloch v Cannes a Annecy.

K Fest Anči patria aj sprievodné podujatia. Do nedele, keď sa 6. ročník podujatia končí, to budú napríklad koncerty českého dua Čokovoko či domáceho Veca, vernisáž pokračovania úspešnej výstavy Frejm baj frejm II v Považskej galérii umenia, špeciálne vydanie Pecha Kucha Night či premena stien kaviarní, klubov a verejných priestorov umelcami na veľkoformátové diela. Kompletný program aj ďalšie informácie o Fest Anči nájdete na stránke festanca.sk.

debata chyba