Recenzia: Pýcha a predsudok prináša zábavu

Romantické romány Jane Austenovej sú obľúbeným objektom filmárov. Aj v súčasnosti, hoci od ich prvého vydania uplynuli dve storočia. Najnovšia filmová adaptácia bestselleru slávnej anglickej spisovateľky Pýcha a predsudok patrí to kategórie mimoriadne vydarených.

01.04.2006 08:00 , aktualizované: 03.04.2006 10:45
Pýcha a predsudok Foto:
Elizabeth Bennetová a Pán Darcy - v hlavných úlohách sa objabí Keira Knightley a Matthew MacFayden.
debata

Pritom režisér Joe Wright, ktorý má na konte tri televízne minnisérie, je vo filme debutantom. Romantická kostýmová komédia, ktorá mu vyniesla britskú cenu BAFTA pre najlepšieho nováčika roka, spestruje od štvrtka program slovenských kín.
Rodina Bennetovcov neoplýva majetkom. Majú však päť dcér a tie treba výhodne vydať.

Príbeh sa odohráva koncom 18. storočia, keď dievčatá zo slušnej rodiny ani nemali iné ambície. Hysterická pani Bennetová poľuje na každého slobodného muža, ktorý sa objaví v blízkosti ich vidieckeho sídla. Zámocký bál je skvelou príležitosťou a nový sused, bohatý pán Bigley, prvým terčom. Najstaršia z dievčat, pôvabná Jane, s ním pretancuje noc a zdá sa, že je ruka je v rukáve.

Druhá v poradí na vydávanie, temperamentná jazyčnica Elizabeth, si, naopak, nepadne do oka s Bigleyho priateľom, zachmúreným pánom Darcym. Zahľadí sa do šarmantného dôstojníka Wickhama. No o jej ruka žiada bratranec Collins, ktorý má zdediť bennetovské sídlo…

Z literárnej pavučiny motívov nechala scenáristka Deborah Moggachová len tie najdôležitejšie. Všetky sa zbiehajú okolo Elizabeth, ktorá si dokáže postaviť hlavu a povedať aj nie, hoci sa to ,,nepatrí". Režisér Wright zostal verný predlohe, ale anglický vidiek v jeho podaní je zemitejší a jeho hrdinovia nie sú priveľmi spútaní okovami tradícií a obradov. V romantickom príbehu akcentuje humor a iróniu. Romantiku ponechal obrazu, ktorý svetlom maľuje kameraman Roman Osin.

A bonbónikom je parádne herecké obsadenie. Keira Knightleyová je pôvabná a veselá, Matthew MacFadyen upätý a tajomný. Otec Bennet v podaní brilantného Donalda Sutherlanda dokáže vytlačiť slzu aj z prázdneho srdca. Skvele mu sekunduje Brenda Blethynová ako matka, čo nemá ďaleko od kupliarky. A lady Catherine Judi Denchovej je protivná jedna báseň.

Nebojte sa klasiky! Wrightova Pýcha a predsudok je výborný film. Rozosmeje aj rozcíti. A na jeho hrdinov tak skoro nezabudnete. ,,Chytil" už státisíce divákov a dodnes na tom vo svete zarobil už takmer 112 miliónov dolárov. Pritom oku lahodiaca kostýmová komédia stála ,,len" 28 miliónov dolárov.

hodnotenie: štyri hviezdičky

debata chyba