Snímka Môj pes Killer získala v Mníchove cenu CineVision

Snímka slovenskej režisérky Miry Fornay Môj pes Killer (2013) získala na Medzinárodnom filmovom festivale v Mníchove cenu CineVision. Festival udeľuje túto cenu najlepším prvým a druhým celovečerným s cieľom podpory začínajúcich filmových tvorcov. Jej súčasťou je aj finančná odmena a pomoc s distribúciou na nemeckou trhu.

10.07.2013 12:01
Mira Fornay režisérka Foto:
Režisérka filmu Mira Fornayová
debata

Môj pes Killer sa však musel o cenu a 12-tisíc eur podeliť s mexickým filmom Halley (2012) režiséra Sebastiana Hofmanna. Tieto dve snímky sa už stretli aj na MFF v Rotterdame, kde Môj pes Killer získal hlavnú cenu Hivos Tiger Award. „Rozhodli sme sa oceniť dva filmy, pretože sú oba vytvorené so vzácnou jednoduchosťou. Rozprávajú príbeh, prinášajú skutočné kino a odvážne zobrazujú naliehavé a aktuálne sociálno-politické témy na pozadí objavovania silných ľudských osudov. Oba filmy vytvorili talentovaní režiséri a hlavné postavy stvárňujú silní hereckí predstavitelia, ktorí dominujú rozvíjaniu deja,“ znelo v Mníchove rozhodnutie trojčlennej festivalovej poroty. „Z ceny CineVision mám radosť, udelila nám ju porota vo veľmi dobrom zložení, čo si vážim. Okrem toho jej slovné ohodnotenie určite poteší aj hercov nášho filmu, ktorí sú vlastne všetci nehercami. Teším sa, že cena nám môže pomôcť dostať film k nemeckým divákom,“ reagovala režisérka Mira Fornay.

Celovečerný film Môj pes Killer už ocenili na viacerých filmových festivaloch. V Rotterdame sa mu podarilo získať už spomínanú Hivos Tiger Award, na MFF vo Vilniuse cenu za réžiu a v Budapešti na MFF Titanic Zvláštne uznanie poroty, ktorej predsedal Jiří Menzel. Okrem toho je od 27. apríla držiteľom Zlatého ledňáčka z Finále Plzeň, kde ocenili aj herecký výkon Adama Mihála, ktorý stvárnil mladého skinheda Mareka.

debata chyba