Benátsky festival otvorí sci-fi s Clooneym a Bullockovou

Jubilejný 70. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach sa už blíži a organizátori začínajú na verejnosť vypúšťať prvé informácie o jeho programe. To, že pôjde o mimoriadne lákavú filmovú prehliadku naznačuje už výber otváracieho titulu - bude ním dlho očakávaná 3D sci-fi dráma Alfonsa Cuaróna Gravity. George Clooney a Sandra Bullocková v nej budú v hlbokom vesmíre bojovať o holý život.

12.07.2013 16:00
George Clooney Gravity Benátky Foto:
George Clooney v snímke Gravity.
debata

To, čo malo byť rutinnou prechádzkou dvoch astronautov v otvorenom vesmíre, zvrhlo sa na katastrofu s bezvýchodiskovým výsledkom. Vesmírna loď je zničená a doktorka Ryan Stoneová aj skúsený kozmonaut Matt Kowalsky zostali v čiernej tme a nekonečnom tichu bez nádeje na záchranu. Ako sa so zúfalou situáciou vyrovnajú, ako prví sa dozvedia návštevníci benátskeho festivalu, kde bude film Gravity v premiére uvedený počas otváracieho ceremoniálu 28. augusta.

Najstarší filmový festival sveta, ktorý tento rok potrvá do 7. septembra, si už tradične väčšinu svojich „tajomstiev“ šetrí na koniec júla, keď verejnosť a médiá oboznámi so svojím programom na slávnostnej tlačovej konferencii v Ríme.

Okrem názvu úvodného filmu dosiaľ jeho organizátori zverejnili len festivalový plagát oslavujúci tvorbu Federica Felliniho a Thea Angelopoulosa a meno predsedu tohtoročnej poroty v súťaži inovatívnych a začínajúcich filmárov v sekcii Orizzonti, ktorým bude americký režisér a scenárista Paul Schrader. Mimo súťaže sa v Benátkach odpremieta aj jeho najnovší film The Canyons.

debata chyba