Jiří Bartoška a Vojtěch Dyk si zahrajú v gotickom horore

Dvojica českých hercov Jiří Bartoška a Vojtěch Dyk sa predstaví v novom koprodukčnom filme Wilsonov. Pôjde o adaptáciu poviedky Najhorší zločin vo Wilsonove zo zbierky Lovci & zberači od známeho slovenského spisovateľa Michala Hvoreckého. Práve ten toto svoje dielo označil za československý gotický horor.

16.07.2013 16:00
Jiří Bartoška Foto:
Jiří Bartoška si zahrá v koprodukčnom horore.
debata

Scenár filmu napísal Marek Epstein a o réžiu sa postará Jiří Strach. „Zhodli sme sa, že to bude najťažší z našich spoločných projektov,“ povedal Strach. Priznal tiež, že si film predstavuje ako trilerovú komédiu, v ktorej sa bude miešať štýl amerického režiséra Tima Burtona s komédiami Rozpuštěný a vypuštěný (1984) a Adéla ještě nevečeřela (1977).

Dej sa bude odohrávať na prelome rokov 1918 a 1919 v Bratislave. „Slováci sa chceli zavďačiť americkému prezidentovi Woodrovowi Wilsonovi. Predmestie Viedne sa vtedy odtrhlo, premenovalo sa a zatúžilo vstúpiť ako ďalší štát do USA,“ prezradil o snímke režisér. Práve v tom období sa v židovskom gete začnú diať podivné vraždy. Zo zámoria príde do americkej kolónie Wilsonov agent FBI, ktorého stvárni Jiří Bartoška. Dostane aj pomocníka, ktorého si zahrá Vojtěch Dyk. Vyšetrovanie ich zavedie až do najvyššej politiky.

Snímka už dostala vysoké granty v Českej i Slovenskej republike, budú sa na nej spolupodieľať aj verejnoprávne televízie oboch krajín a tvorcovia tiež žiadajú o podporu z európskeho fondu Eurimages. Nakrúcanie by sa malo začať na jar 2014.

debata chyba