Recenzia: Depp s havranom na hlave

Chýbal vám Jack Sparrow? Režisérovi Gorovi Verbinskému, producentovi Jerrymu Bruckheimerovi a hercovi Johnnymu Deppovi zrejme áno. Tvorivý tím série Piráti Karibiku tento rok stavil na prostredie prašných prérií, kde spolu bojujú Indiáni s bielymi mužmi o územie aj budúcnosť. Westernová oddychovka Osamelý jazdec prináša kopu skvelých vtipov a jedného vydareného Deppa v kostýme Indiána. Svoju nekonečnú dĺžku však so cťou neustojí.

17.07.2013 09:00
Osamelý jazdec Johnny Depp Foto:
Johnny Depp ako Tonto a Armie Hammer ako John Reid v Osamelom jazdcovi.
debata

Zem bez zákona

Nie nadarmo bol divoký západ nazývaný divokým. Právo a spravodlivosť stáli na strane toho, kto mal najpresnejšiu mušku a žiadne svedomie. Ostatným často neostávalo iné než vziať nohy na plecia a utekať alebo sa naposledy pomodliť. No neostalo to tak navždy, a to najmä zásluhou odvážnych jednotlivcov, ktorí ctili viac silu zákona než presvedčivosť olova. Taký je aj John Reid, ktorý sa po štúdiách vracia do svojho rodného mesta plný naivných ideálov.

Prichádza o ne však už vo vlaku, ktorý prepadne banda naničhodníkov. Tentoraz im však nejde o doláre cestujúcich, ale o oslobodenie svojho vodcu Butcha, ktorý sa vezie v jednom z vozňov rovno pod šibenicu. A vedľa neho sedí Indián Tonto, s ktorým sa Johnov život od tohto okamihu neoddeliteľne previaže, hoci by si obaja iste mnohokrát želali, aby sa to radšej nikdy nestalo. Teraz je však čas na záchranu Johnovej rodiny. Jeho brat a zároveň texaský šerif padol Butchovmu gangu za obeť a podobný osud hrozí aj jeho krásnej manželke a synovi.

Pridlhá oddychovka

Maskovaný šerif John Reid a jeho apačský pomocník Tonto mali premiéru už v rozhlasovej hre z roku 1933. Nasledovali komiksy, animované či hrané filmy aj seriály…Nič z toho však až k slovenskému divákovi nedoľahlo. Ten nemá žiadnu nostalgiu k pomaľovanému Apačovi s havranom na hlave, zato však má kladný vzťah k jeho aktuálnemu hereckému predstaviteľovi. Väčšinu divákov napokon zrejme do kina na Osamelého jazdca priláka práve Johnny Depp.

Bez ohľadu na film ako celok Deppov Tonto dokonale zapadá do plejády postáv, ktorými si v posledných dekádach získava náklonnosť divákov. Je to divoch, tak trochu čudák, navonok ignorant, no so srdcom na správnom mieste. Strúha neuveriteľné grimasy a vyvádza kúsky hodné pubertiaka a to všetko v maske, s ktorou by zažiaril aj na maškarnom bále. Komu chýbal Sparrow, bude Tonta milovať a Depp sa tak za prijatie tejto roly iste nemusí hanbiť. V odľahčenom pseudowesterne s pomerne tuctovou zápletkou je rozhodne tým najlepším prvkom a bez humoru, ktorý vychádza najmä z jeho konfrontácie s inak celkom „suchým“ Johnom, by Osamelý jazdec nemal veľké opodstatnenie. Jediným skutočným nepriateľom Osamelého jazdca je však jeho nepochopiteľná dĺžka 149 minút. Na tú sa v ňom toho deje žalostne málo a zaručene tiež v divákovi zabíja akúkoľvek túžbu po pokračovaní. To nás však zrejme i tak neminie.

Hodnotenie Pravdy: 3 a 1/2 hviezdičky z 5

Osamelý jazdec / USA 2013 / réžia: Gore Verbinski / scenár: Justin Haythe, Ted Elliott, Terry Rossio / hudba: Hans Zimmer / hrajú: Johnny Depp, Armie Hammer, Helena Bonham-Carterová, Barry Pepper a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 4. júl

debata chyba