Kiná majú letné tromfy stále v rukáve

Komédie, sci-fi drámy aj akčné trháky nabité hviezdnymi hereckými tvárami. Leto je už takmer v polovici, na mnohé z jeho kinohitov však slovenský divák ešte stále čaká. Na svoje si napríklad už tento týždeň prídu fanúšikovia série X-Men a na začiatok augusta sa zase môžu tešiť milovníci Woodyho Allena, ktorému vraj najnovší titul naozaj vyšiel.

25.07.2013 09:00
Cate Blanchett Jasminine slzy Foto:
Cate Blanchett stvárnila hlavnú hrdinku najnovšieho filmu Woodyho Allena Jasminine slzy. V slovenských kinách ho uvidíme už od 1. augusta.
debata

Humor aj napätie

Aj tomu, kto o zmutovaných hrdinoch z komiksom inšpirovanej filmovej série X-Men veľa nevie, iste čo-to hovorí postava vlčieho muža Wolverina. Možno aj preto, že ho stvárnil Hugh Jackman, austrálsky herec mnohých tvárí, ktorý si nedávno takmer siahol na Oscara vďaka muzikálnemu výkonu v Bedároch (2012). Postava Wolverina teraz dostáva už druhú príležitosť predstaviť sa v kinách samostatne. Kým v roku 2009 sa snímka X-Men Origins: Wolverine vracala k histórii Wolverinovho „smrteľného“ života a jeho premeny, novinka, pomenovaná jednoducho Wolverine, temného hrdinu zavedie do súčasného Japonska, kde siahne až na dno svojich síl. Film do slovenských kín prichádza už vo štvrtok 25. júla a súdiac podľa zahraničných kritikov fanúšikov žánra nesklame.

Wolverine s Hughom Jackmanom práve prichádza aj do slovenských kín.

Z iného súdka je krimikomédia Daisy & Violet, ktorá takisto patrí k tohtotýždňovým kinopremiéram. Je bizarným príbehom dvoch dospievajúcich nájomných vrahýň v podaní Saoirse Ronan a Alexis Bledel, a hoci nemá od kritiky najlepšie ohlasy, je tiež jednou z posledných príležitostí pokochať sa hereckým umením nedávno tragicky zosnulého Jamesa Gandolfiniho.

Akcia a humor sa spoja aj v jednej z prvých augustových premiér. Komédiu The Heat so Sandrou Bullock a Melissou McCarthy slovenský distribútor uvádza pod titulom Drsňáčky, jej hlavnými hrdinkami sú totiž agentka FBI a policajtka na stope nebezpečného drogového kráľa. Krehká a konzervatívna je, naopak, Jasmine, ústredná postava najnovšieho titulu z dielne Woodyho Allena. Stvárnila ju Cate Blanchett a vraj ide o jednu z najlepších Allenových ženských hrdiniek vôbec – recenzent magazínu The Playlist dokonca verí, že si Blanchett vďaka filmu Jasminine slzy môže siahnuť na svojho druhého Oscara.

Cate Blanchett v novinke Woodyho Allena stvárnila Jasmine, niekdajšiu boháčku, ktorá sa ocitla na mizine aj na pokraji nervového zrútenia...

Hviezdy pekne pokope

V auguste by kiná nemali obchádzať ani fanúšikovia klubového filmu. Príde do nich ospevovaný artový dokument Toto nie je Kalifornia, ktorý približuje undergroundovú skejtbordovú scénu niekdajšieho východného Nemecka. Pre tých, ktorí sa radšej pozerajú do budúcnosti, zase príde vedecko-fantastická dráma Elysium s Mattom Damonom a Jodie Foster. Predstaví svet, v ktorom je Zem len smetisko pre chudobu, zatiaľ čo vyvolení žijú v prísne stráženom kozmickom raji. Svojej fantázii povolili uzdu aj tvorcovia drámy Očista, ktorá do kín príde 15. augusta. Načrtli, ako by vyzeral jediný deň v roku, kedy by boli všetky zločiny celkom beztrestné. V jednej z hlavných úloh sa v Očiste objaví Ethan Hawke.

Willis, Malkovich, Hopkins, Mirren a Zeta-Jones – na také hviezdne obsadenie láka pokračovanie kasového trháka Red, ktoré bude v ponuke slovenských kín od 22. augusta. Partia vyslúžených superagentov si tentoraz prestrieľa cestu z Paríža cez Londýn až do Moskvy, hoci viac ako jej zbrane iste divákov zasiahne jej zmysel pre humor. Napokon práve odľahčené prázdninové kinohity diváka najlepšie pripravia na bohatú nádielku o čosi vážnejších filmov, ktoré čaká premiéra už počas prvých septembrových týždňov. Patriť k nim bude napríklad aj dlhoočakávaný Zázrak Juraja Lehotského či dramatické Líbánky Jana Hřebejka.

Vyslúžilci zo CIA sú späť. POzrite si trailer k snímke RED 2.
debata chyba