Exotika na Šarišskom hrade

Nepodarilo sa vám tento rok dostať na dovolenku k moru? Exotiku si môžete užiť aj 3.augusta počas filmovej noci na Šarišskom hrade.

29.07.2013 14:15
Dorota Nvotová Fulmaya Foto:
O svojich cestách po Nepále a o tom, prečo má Nepál v duši, príde porozprávať speváčka a herečka Dorota Nvotová, ktorá na festivale aj zaspieva
debata

„My Slováci si ani neuvedomujeme, akí sme exotickí. Chceme stále spoznávať niečo nové, ale nie to naše,“ povedal pre agentúru SITA predseda občianskeho združenia Nový film Peter Vlkovič. Združenie Nový film organizuje festival krátkych filmov pod názvom Filmová noc na hrade od roku 2011. Po predošlých témach príroda, ľudia a Šariš či vzťahy sa tento ročník bude niesť v duchu exotiky.

Na návštevníkov čaká prezentácia dokumentaristu Tomáša Hulíka Slovensko ako exotická krajina, okrem nej uvedie prehliadka aj film Návrat rysov. Počas jeho nakrúcania strávil Hulík dva roky v divočine Národného parku Veľká Fatra, kde sa staral o prežitie a etablovanie dvoch rysích mláďat vo voľnej prírode. „Boli to pre mňa dva najkrajšie strávené roky,“ prezradil Hulík. S Vladom Dudlákom sa návštevníci vydajú po stopách spisovateľa a cestovateľa Mórica Beňovského, ktorý bol za svojho života kráľom na Madagaskare. O svojich cestách po Nepále a o tom, prečo má Nepál v duši, príde porozprávať speváčka a herečka Dorota Nvotová, ktorá na festivale aj zaspieva.

V rytme reggae roztancuje Šarišský hrad Afričan Thierry Ebam so svojou kapelou Thierry and Friends. Ich skladby spievané v slovenčine, francúzštine a afričtine, sú plné zložitých aj jednoduchých rytmov. Pre záujemcov má Thierry pripravenú aj školu bubnovania.

Na svoje si prídu aj deti, na ktoré čaká rozprávka o Pyšnej princeznej v podaní divadla Portál, zábavný program pre najmenších si pripravili aj členovia občianskeho združenia Haliganda. A tí, ktorým sa nebude chcieť spať, môžu počas Filmovej noci sledovať premietanie krátkych filmov, ktoré potrvá až do svitania.

debata chyba