Letná filmová škola láka aj na oscarového scénografa

Uherské Hradiště opäť žije filmom. Prestížna Letná filmová škola, ktorá len kúsok od západných hraníc Slovenskej republiky každoročne sústredí filmárov aj filmofilov z celej Európy, sa v týchto dňoch koná už po 39. raz.

30.07.2013 12:00
Estónka v Paríži Foto:
Jedným z hostí Letnej filmovej školy je estónsky režisér Ilmar Raag. Premietať sa bude napríklad aj jeho minuloročný film Estónka v Paríži, v ktorom hlavnú úlohu hrá francúzska herečka Jeanne Moreau (vpravo).
debata

Na zozname jej hostí sa vynímajú mená srbského filmára Gorana Paskaljeviča, britského filmového historika Iana Christieho, portugalskej režisérskej ikony Pedra Costu, najvýznamnejšieho predstaviteľa súčasnej estónskej kinematografie Ilmara Raaga alebo scénografa Allana Starského, držiteľa Oscara za Schindlerov zoznam. No nestratí sa v ňom ani slovenský režisér Dušan Hanák, ktorému podujatie pri príležitosti jubilea vzdáva hold – napríklad aj utorňajším uvedením jeho celovečerného debutu 322.

Zamerané na Slovensko

V programe Letnej filmovej školy majú tradične bohaté zastúpenie slovenské filmy. Tento rok medzi nimi nechýbajú ani tituly, ktoré slovenské publikum ešte nemalo možnosť vidieť – napríklad Zázrak, na ktorý sa diváci môžu tešiť v piatok, alebo Zamatoví teroristi, ktorých premietli už v nedeľu. Zástupcov má slovenská kinematografia aj v sekcii Študentské filmy – v utorok v nej premietnu aj oceňovaný animák Matúša Vizára Pandy.

Výrazný priestor na tohtoročnej filmovej škole, ktorá potrvá do soboty 3. augusta, má aj kinematografia Portugalska – napokon reprezentovať ju do prišli hneď dvaja jej zástupcovia, režisér Pedro Costa a najžiadanejší portugalský kameraman Rui Pocas. V sekcii Fokus Portugalsko sa premietne aj retrospektíva nezameniteľného Manoela de Oliveiru, prehliadka portugalského nemého filmu či snímky nadviazané na hudobný žáner fado.

Zombie aj nacisti

Ilmar Raag, autor šokujúcej drámy Trieda o detskom násilí, do Hradišťa prišiel uviesť niekoľko epizód voľne nadväzujúceho rovnomenného seriálu. A diváci uvidia tiež jeho minuloročný celovečerný film Estónka v Paríži, v ktorom si hlavnú úlohu zahrala slávna Jeanne Moreau. Retrospektívou si Letná filmová škola uctila aj srbského filmára Gorana Paskaljeviča, ktorý ju navštívil ešte počas víkendu. A štedrý priestor dá aj tvorbe svetoznámeho českého filmára Vojtěcha Jasného. Aj ten patrí k hosťom podujatia. Rovnako ako Allan Starski, poľský scénograf, ktorý spolupracoval s filmovými velikánmi, ako je Roman Polanski či Steven Spielberg. Svoje remeslo priblíži účastníkom na piatkovom seminári. Už o deň skôr sa zase s divákmi stretne Ian Christie, publicista, autor mnohých oceňovaných monografií a v súčasnosti tiež prezident Europa Cinemas.

Letná filmová škola je však predovšetkým dejiskom desiatok atraktívnych projekcií. Tento rok zoznamu tematických blokov dominuje pripomienka 80. výročia nástupu nacizmu – v sekcii Rok 1933 sa premieta napríklad aj diabolsky geniálny propagandistický film Leni Riefenstahlovej Triumf vôle. Za pozornosť iste stoja aj sekcie Zlatá éra Hollywoodu či Polnočné delikatesy: Zombie horory. Kompletný program a ďalšie informácie o 39. ročníku Letnej filmovej školy nájdete na stránke lfs.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Letná filmová škola #Dušan Hanák #Jeanne Moreau