Dospievanie v dobe, keď je všetko možné.

Tvorcovia úspešného filmu Pouta v týchto dňoch dokončujú nakrúcanie ďalšieho dielu voľnej trilógie na tému moderných dejín Česka a Slovenska. Film s názvom Miesta nás tentoraz zavedie do obdobia vzniku demokracie a raného kapitalizmu v 90. rokoch.

31.07.2013 14:00
film miesta romancik Foto:
Dedo Ivan Romančík a vnuk Vladimír Polívka - minulosť jedného ovplyvní budúcnosť toho druhého.
debata

Pouta, ktoré sa odohrávajú počas totality v 80-tych rokoch, získali okrem iného päť Cien českej filmovej kritiky a päť Českých levov. Podľa slov producenta Vratislava Šlajera víťazný tím netreba meniť, réžie sa tak opäť ujal Radim Špaček a scenár rovnako ako v prípade Pout napísal Ondřej Štindl.

Film Miesta rozpráva príbeh devätnásťročného Adama a jeho kamaráta, ktorým do života nečakane vstúpi dcéra miestneho magnáta. „Film Miesta je predovšetkým o dospievaní, o tom krehkom období, keď sú takmer dospelí ľudia po prvý raz konfrontovaní so svetom v celej jeho hĺbke a zložitosti. Láska, minulosť, pomsta a zrada – čo z toho získa ,navrch' a ako to určí ich ďalší osud,“ načrtla témy filmu Miesta koproducentka česko-slovenskej snímky Ľubica Orechovská. Dospievanie si v 90. rokoch prežil aj režisér Radim Špaček, ktorý toto obdobie považuje za neopakovateľné. „Až s odstupom času zisťujeme, že to, čo sa vtedy dialo, by už dnes nešlo. Nič nebolo nemožné. Bola to akási obdoba 60. rokov, čas prísľubov a energie,“ vysvetlil režisér. "Film nerobí z deväťdesiatych rokov žiadny mafiánsky opus, ide mu o príbeh vyrozprávaný štýlovo a dynamicky,“ dodal producent Šlajer, podpísaný aj pod filmami ako Smradi či Kdopak by se vlka bál.

V hereckom obsadení stavil režisér Špaček na mladých, neopozeraných hercov. Hlavnú úlohu Adama zveril synovi Bolka Polívku Vladimírovi, ktorého diváci poznajú z drámy Poupata. „Vybral som ho jednoducho preto, lebo bol na konkurze dobrý a navyše je fešák,“ prezradil režisér. Polívkovho kamaráta si zahrá absolvent konzervatória Jan Cina. Hlavnú dievčenskú postavu stvárni študentka DAMU Johana Matoušková, pre ktorú sú Miesta prvou hereckou príležitosťou. Rolu Adamovho protihráča dostal Jakub Gogál, ktorý sa v minulosti objavil vo filmoch Obhliadka, Čerešňový chlapec a Love. S prácou mladých hercov je režisér veľmi spokojný. „Filmu pomohlo aj to, že sa medzi sebou poznajú a priatelia sa aj v skutočnom živote,“ dodal.

Diváci uvidia aj Ivana Romančíka v úlohe Adamovho deda, ktorého minulosť zasiahne do deja a spustí celý reťazec nevyhnutných udalostí. Za kameru sa podobne ako v prípade Pout postavil Jaromír Kačer.

Dnes je posledný nakrúcací deň a po premiere začiatkom roka 2014 tvorcovia plánujú začať pracovať na tretej časti trilógie, ktorá sa bude odohrávať tesne po roku 2000. „Konkrétny príbeh je ešte v takom krehkom štádiu, že o ňom žiaden scenárista nebude hovoriť,“ uviedla Orechovská. „No producenti filmu Miesta sú spolu s Radimom Špačkom a Ondřejom Štindlom presvedčení, že sme za 30 rokov prešli takými vnútornými zmenami s hlbokým dosahom na osudy konkrétnych ľudí, že rozhodne stojí za to ich poctivo umelecky reflektovať,“ dodáva.

debata chyba