S deťmi do kina? Sú tu Šmolkovia 2

Letné prázdniny a Vianoce. Dve najobľúbenejšie obdobia na uvedenie nových celovečerných animovaných filmov do kín. Po júnovej premiére Príšeriek: Univerzity a júlovom príchode snímky Ja, zloduch 2, prišiel čas na niečo malé a modré - Šmolkov, ktorí sa v týchto dňoch dostali aj do slovenských kín v pokračovaní svojho dobrodružstva z roku 2011. Šmolkovia 2 sú v kinách v klasickej aj 3D verzii, rovnako ako ďalší z detských kinoťahákov tohto leta Lietadlá z produkcie tvorcov obľúbených Áut.

04.08.2013 10:00
smolkovia Foto:
Šmolkovia v modernej 3D verzii síce príliš nenadchli kritikov, detský divák im však iste neodolá.
debata

Šmolkovia v Paríži

Modrých škriatkov osud (a pero scenáristu) tentoraz zavedie do romantického Paríža. Ako inak, opäť im pôjde po krkoch ich odveký úhlavný nepriateľ, zlý čarodejník Gargamel. Najnovšie sa ich pokúsi ukoristiť pomocou dômyselnej pasce v podobe ďalších škriatkov, ktorí zvedú Šmolinku (v anglickom origináli ju dabuje speváčka Katy Perry) na cestu rebélie a neporiadnictva… Šmolkovia, ktorí vychádzajú z rovnomenného belgického komiksu z 50. rokov a nadväzujúceho seriálu z 80. rokov, sa možno dokázali dostať do priazne dnešných detských divákov.

Celkom iste sa však nezapáčili kritikom. A nezdá sa, že by sa v druhom pokračovaní, na ktoré bude podľa všetkého o rok či dva nadväzovať aj tretí „šmolkovský“ film, kamsi posunuli. Napríklad portál Rottentomatoes.com, ktorý združuje hodnotenia desiatok profesionálnych recenzentov, síce prvým Šmolkom udelil len nelichotivých 22 percent, aktuálne pokračovanie však dosiahlo len niekoľko dní po premiére nové „dno“ s biednymi 15 percentami. Ten, kto má modrých škriatkov rád, si však chuť iste zájsť nenechá.

Lietadlo, ktoré sa bojí výšok

August prinesie do kín aj o čosi „chlapčenskejšiu“ zábavu – Lietadlá, ktoré by mali potešiť najmä milovníkov obľúbených filmov Autá a Autá 2. Hlavným hrdinom bude, ako už názov napovedá, lietadlo. Konkrétne práškovacie lietadlo Dusty, ktoré má jeden vážny hendikep – bojí sa totiž výšok.

Na úspech franchisu Autá už čoskoro nadviaže... Foto: Walt Disney Pictures
lietadla disney Na úspech franchisu Autá už čoskoro nadviaže film Lietadlá.

Hoci ide o Dustyho premiéru na veľkom plátne, štúdiá Walt Disney si od jeho potenciálu zrejme sľubujú vcelku dosť. Už stihli na budúci rok ohlásiť premiéru pokračovania, pričom by opäť napokon malo ísť o celú trilógiu. Ako sa Lietadlá zapáčia slovenským divákom, to sa ukáže 22. augusta, keď má u nás film distribučnú premiéru.

Tento rok do slovenských kín prišlo už dvanásť titulov určených predovšetkým detskému divákovi a na niekoľko ďalších sa možno tešiť aj po skončení leta. Začiatkom októbra to napríklad bude pokračovanie bláznivého „animáku“ Oblačno, miestami fašírky, o dva týždne neskôr naň nadviaže film o najrýchlejšom slimákovi všetkých čias Turbo a krátko pred vianočnými sviatkami opráši obľúbenú tému treťohorných príšer rodinný film Putovanie s dinosaurami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #Šmolkovia #3D