Piráti nežiaria, držia rovnováhu

Svet filmu bude mať ďalšiu superúspešnú trilógiu. Po Pánovi prsteňov lámu rekordy Piráti Karibiku. Do kín sa zatiaľ dostali dve časti, tretia je už vo výrobe. A jej príchod predznamenáva aj záver Truhlice mŕtveho muža.

27.07.2006 00:04
Piráti z Karibiku: Truhlica mŕtveho muža Foto:
V Pirátoch z Karibiku: Truhlica mŕtveho muža nie je núdza o bizarné a hrozivé postavičky.
debata

Kapitán Jack Sparrow (Johnny Depp) akosi stráca chuť brázdiť oceán. Dôvod sa ukrýva na palube tajomnej lode Bludný Holanďan. Obludný Davy Jones s ním totiž kedysi uzavrel dohodu. A Jack by mu mal splatiť dlh. Ak nesplatí, vyrovná sa s ním kraken. Will Turner (Orlando Bloom) a Elizabeth Swann (Keira Knightley) riešia celkom iné problémy. Majú mať svadbu, ale namiesto toho ich čaká žalár. Napokon ich osud opäť privedie ku kapitánovi Sparrowovi. A všetci traja sa púšťajú do pátrania po truhlici, v ktorej sa ukrýva srdce vládcu morských hlbín – Davyho Jonesa.

Vstup do príbehu Truhlice mŕtveho muža je príjemný. Divák ľahko preniká do vnútorného sveta filmu, ochotne sa stáva jeho súčasťou, mlčky očakáva. Prestávajú ho trápiť otravné reklamné rečičky o veľkolepejších trikoch a strhujúcejšej zábave.
Slogany sa však čoskoro začínajú napĺňať, prichádzajú spektakulárne scény disneyovského charakteru. Mnohé akcie patria medzi nevídané, mnohé z nich sú vtipné. Všetky sú citeľne vyšpekulované, zveličené, absurdné. Zabávajú!

Napriek tomu nemožno povedať, že je rozprávanie filmu strhujúce. Príchodom do stredných pasáží sa zasekáva. Dochádza k zbytočným motivickým vsuvkám, ktoré rozbíjajú tempo a navyše ani nedokážu zaujať pozornosť (ako napríklad riešenie Willovho vzťahu k otcovi).

V týchto pasážach akoby dochádzal dych aj Jackovi Sparrowovi, najsympatickejšiemu hrdinovi príbehu. Svižnosť, hravosť, nadhľad a vtip sa strácajú v temných kútoch Bludného Holanďana. Odrazu je všetko ponuré. Divák sa po dobre rozbehnutej a uvoľnenej zábave dostáva do zvláštneho útlmu. A tvorcovia sa ho čoraz viac snažia nasmerovať k postave Willa Turnera. Bloomov hrdina sa však ani zďaleka nevyrovná dominantnej atrakcii filmu – Deppovmu kapitánovi Sparrowovi. Turner je síce charakternejší muž, obetavý a hrdinský, ale bez charizmy. V Bloomovom podaní nedokáže utiahnuť vlastnú príbehovú líniu ani priviesť diváka k tomu, aby sa s ním identifikoval.

Nejde o to, že by Truhlica mŕtveho muža úplne sklamala. Je to síce príliš dlhý film, ktorý ponúka niekoľko zbytočných príbehových úsekov. Na druhej strane má viacero momentov, ktoré dokážu veľmi dobre zabaviť. Stav je teda rovnovážny, čo môže byť fajn. Ale znamená to tiež, že pokračovanie Pirátov Karibiku nie je jednoznačne výborné.

Hodnotenie redaktora: 3 z 5 hviezdičiek

debata chyba