Zlodeji filmov alebo len obete náhody?

Pocit, že ste horúcu novinku v kinách už predsa dávno videli, nemusí byť falošný. Mnohí tvorcovia si totiž raz za čas vypomôžu scénou, postavou, alebo aj celým scenárom, ktoré sa na iné snímky minimálne podobajú. Za takzvaných "zlodejov nápadov" je považovaných aj niekoľko uznávaných osobností z filmového priemyslu.

10.08.2013 09:00
Steven Spielberg Foto: ,
Steven Spielberg si dokonca vyslúžil prezývku Stealberg (steal - kradnúť).
debata (1)

Boj o scenáre

Spisovateľka a kritička Dorothy Parkerová v prvej polovici minulého storočia vyhlásila, že jediná viera, ktorú Hollywood má, je plagiátorstvo. Pravdou je, že väčšina napádaných filmov nikdy nebola z plagiátorstva usvedčená. To, či sa daný námet zväčša neznámeho autora mohol reálne dostať k slávnemu režisérovi, je totiž ťažko dokázateľné. Proti krádeži sa najnovšie ohradila aj súrodenecká dvojica Andy a Lana Wachowskí. Zažaloval ich istý Thomas Althouse kvôli snímkam Matrix Reloaded a Matrix Revolutions, ktoré sú údajne inšpirované jeho scenárom filmu The Immortals. Ten v roku 1993 ponúkol štúdiu Warner Bros, no to sa mu nikdy neozvalo. Muž žiada od filmárov 300 miliónov dolárov, čo je v prepočte približne 230,1 milióna eur.

Podobný prípad sprevádzal aj snímku Jima Jarmusha Zlomené kvety. Vysokoškolský pedagóg Reed Martin, ktorý podobný scenár ponúkal hollywoodskej spoločnosti, údajne agentom navrhol, aby hlavnú postavu hral Bill Murray, ale tí sa mu napriek počiatočnému záujmu prestali ozývať. Spracovania sa námet nakoniec dočkal, dokonca s Murrayom, ale zo zisku Martin nevidel nič. Súd nakoniec rozhodol v prospech Jarmusha. Rovnako to bolo aj pri takmer totožnej kauze s filmom Posledný samuraj.

Herzovi sa vyhrážali právnici

Povesť najväčšieho filmového zlodeja si vyslúžil oscarový Steven Spielberg, ktorého prezývajú aj Stealbergom (steal – z amerického slova kradnúť). Na internete dokonca kolujú desiatky videí, v ktorých Spielbergove scény alebo námety nápadne pripomínajú iné staršie snímky. Patrí medzi ne napríklad aj slávny E.T. – mimozemšťan, ktorý je obdobou The Alien indického autora Satyajita Raya.

So Spielbergom mal problém aj tohtoročný držiteľ Zlatej kamery na Art Film Feste v Trenčíne – Juraj Herz. Slovenský filmár povedal v júli pre Pravdu, že Spielberg v Schindlerovom zozname vzal z jeho filmu Zastihla mě noc časť z koncentračného tábora, ktorú by si ťažko vymyslel niekto, kto to nezažil na vlastnej koži. „Súdiť som sa však nemohol, nemal som toľko peňazí, ktoré právnici žiadali. Na začiatok chceli 300-tisíc dolárov. Písal som si ešte s jeho právnikmi. Oni tvrdili, že Spielberg tú scénu nakrútil čiernobielo, ja vo farbe, ale boli to len sivé tóny. On bezostyšne záber po zábere scénu ukradol a jeho právnici sa mi ešte vyhrážali,“ povedal Herz.

Otázky vyvolávalo aj porovnanie filmov Tmavomodrý svet a Pearl Harbor. Príbeh o letcoch počas vojny a ich láske je v mnohým miestach podobný. Zdeněk a Jan Svěrák, ktorí stoja za Tmavomodrým svetom, námet ponúkali americkým spoločnostiam, preto sa uvažovalo, či si hollywoodsky režisér Michael Bay nápad neprisvojil.

Bollywoodske imitácie

Samostatnou kapitolou pri využívaní podobných motívov či scén sú sci-fi a akčné snímky alebo príbehy o komixových hrdinoch, a to najmä preto, že sú často postavené na stereotypoch. V poslednom období médiami obletelo tiež niekoľko žalôb na vysokonákladovú snímku Avatar režiséra Jamesa Camerona. Cameron sa súdil s bývalým zamestnancom, ktorého z filmu údajne vynechal pri výplate aj titulkoch, asi s dvoma ľuďmi, ktorí tvrdili, že napísali totožný scenár, a nakoniec aj s umelcom, ktorý mu začiatkom deväťdesiatych rokov predal obrázky, ktoré mal Cameron použiť pri vytváraní postáv. Súd však nakoniec filmárovi uznal, že ide o nepodložené tvrdenia.

S plagiátorstvom však nemá najmenší problém Bollywood, čo naznačuje už samotný názov indického centra filmového biznisu. V Bollywoode totiž často len pomenia mená postáv a dodajú snímke typický muzikálový nádych a novinka je na svete. Štúdiá sa tak v Ázii nestránia ani imitácií kultových filmov, ako je Krstný otec (v indickej verzii Sarkar), Rain Man (Yuvvraaj), Mlčanie jahniat (Sangharsh) či Kramerová verzus Kramer (Akele Hum Akele Tum).

Koľko z afér sa naozaj zakladá na pravde, je ťažké odhadnúť, faktom je, že mnoho z údajných skutočných autorov sa ozýva vždy až po komerčnom úspechu danej snímky. Rozdiel medzi inšpiráciou a plagiátorstvom je však veľký a hoci drvivá väčšina prípadov sa na amerických súdoch skončila v prospech žalovaných, zosmiešňovaniu sa režiséri na internete vyhnú len ťažko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Steve Spielberg #Michael Bay #Juraj Herz