Jan Svěrák nakrúca rozprávku

Projekt filmovej rozprávky podľa predlohy Boženy Němcovej síce Janovi Svěrákovi padol, oscarový režisér si však našiel iný. Pri Česticiach na Strakonicku nakrúca rozprávku Tři bratři podľa scenára svojho otca Zdenka Svěráka.

13.08.2013 12:00
svěrák Foto: ,
Režisér Jan Svěrák nakrúca filmovú rozprávku Tři bratři podľa scenára svojho otca Zdenka Svěráka.
debata

„Pred dvoma rokmi som na chalupe počúval minioperky, ktoré robil otec s Jaroslavom Uhlířom do programu Hodina zpěvu. Nakoniec som si vybral tri – Šípková Ruženka, Červená čiapočka a O dvanástich mesiačikoch,“ povedal Jan Svěrák pre portál idnes.cz. Výhodou detských miniopier, ktoré má vo svojom repertoári Národné divadlo v Prahe, je podľa neho množstvo melódií, emócií a vtipu. „Povedal som si, že by z toho mohol byť krásny film. Tak sme k tomu vymysleli štvrtý príbeh, ktorý tie rozprávky spája. A ten je o troch bratoch,“ pokračoval režisér.

Každý z bratov má nejakú zlú vlastnosť, podobne ako deti. A musia sa ich zbaviť, ako sa im dobre žilo. Preto sa vyberú do sveta. A, samozrejme, príbeh sa dobre skončí. Do úloh troch bratov obsadil Tomáša Klusa, Vojtěcha Dyka a Zdenka Piškulu. Partnerom dvojice už slávnych spevákov a hercov je pätnásťročný tínedžer, ktorý začne od septembra študovať na pražskom konzervatóriu. Piškula si už zahral v seriáloch Vyprávěj a Nevinné lži. Prezradil, že v Svěrákovej filmovej rozprávke si vezme za ženu Červenú čiapočku.

„Hľadali sme predstaviteľov, ktorí nielen dobre hrajú, ale aj spievajú. Má to byť romantická rozprávka, chcel by som, aby sa na ňu pozerali moje deti,“ spomenul Jan Svěrák. V jeho filme si zaspievajú aj Jiří Lábus, Zuzana Norisová, David Malásek či Ivana Chýlková. Spievať však nebude Oldřich Kaiser ani Miroslav Táborský. Ani Zdeněk Svěrák v úlohe rozprávača.

„Mám pocit, akoby som ani nebol v práci. Je to tu fantastické a úžasné. Ľudia sú milí – a tá príroda,“ pochvaľuje si nakrúcanie český slávik Tomáš Klus, ktorý spolu s Vojtěchom Dykom musia zachrániť Šípkovú Ruženku.

Nakrúcať sa bude na Strakonicku aj v Hlubokej nad Vltavou do polovice októbra. Potom si počká štáb do januára na sneh, aby dokrútil sekvencie rozprávky O dvanástich mesiačikoch. Kameramanom filmu je nositeľ piatich Českých levov Vladimír Smutný, architektom Jan Vlasák a autorkou kostýmov je Šimona Rybáková.

Rozpočet filmu je asi 40 miliónov českých korún. Premiéra je predbežne naplánovaná na 22. máj budúceho roka. Mala by to byť klasická romantická rozprávka pre deti do dvanásť rokov. Podľa Jana Svěráka by však predovšetkým humorom mala osloviť aj dospelých. Keďže ide o česko-slovensko-dánsky koprodukčný projekt, mala by mať rozprávka Tři bratři aj tri jazykové verzie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba