Šulíkova Neha vychádza na dévedéčku

Do desiatky najhodnotnejších slovenských filmov deväťdesiatych rokov sa dostal aj celovečerný hraný debut Martina Šulíka Neha. Film, ktorý po premiére vyvolal rozdielne názory, vychádza teraz na DVD.

22.08.2013 05:00
DVD Neha obalka Foto:
Neha Martina Šulíka
debata

Prináša komorný príbeh mladého Šimona, ktorého náhoda vtiahne do citového života neznámej dvojice.

„Svet sa za dvadsať rokov veľmi zmenil. Dnes sa filmy rozprávajú rýchlejšie, informácie sa podávajú odlišným spôsobom. Neviem odhadnúť, či je Neha pre mladých ľudí aktuálna. Budem rád, keď film dopozerajú,“ povedal režisér Martin Šulík.

V edícii významných filmov od významných filmárskych osobností vydáva Slovenský filmový ústav na DVD nosiči aj tri filmy Petra Solana. Pod názvom 3 x Peter Solan vychádzajú filmy Čert nespí, Boxer a smrť a Kým sa skončí táto noc. Poviedkovým filmom podľa predlohy Petra Karvaša Kým sa skončí táto noc Solan v roku 1962 debutoval.

Dráma Boxer a smrť, odohrávajúca sa v čase druhej svetovej vojny, rozpráva príbeh väzňa v koncentračnom tábore. Keďže má profesionálne boxerské skúsenosti, urobí si z neho veliteľ lágra tréningového partnera a napokon ho vyzve na duel. Podľa Solana je to jeden z filmov, ktorý má aj dnes čo povedať.

„Tá vonkajšia, akčná časť nie je natoľko podstatná. Sú aj iné boxerské filmy, ako je tento. Podstatná je hlbšia úroveň, ktorou je boj o život – a to boj neférový. V žiadnom prípade nemôže hrať väzeň fair play s veliteľom tábora. Možno práve táto myšlienka má presah aj za hranice koncentračného tábora a zobrazenej doby,“ uviedol režisér Peter Solan.

V roku 1962, keď filmová dráma vznikla, stal sa Boxer a smrť najúspešnejším slovenským filmom z hľadiska úspechu v medzinárodnom kontexte. Okrem domácich filmových ocenení získal aj dve ceny na medzinárodnom filmovom festivale v San Franciscu.

Ako ojedinelý autorský filmový experiment nakrútil Solan filmy Kým sa skončí táto noc. Nepracoval podľa „železného“ scenára, pri tvorbe vychádzal len zo základnej situácie. Na tohtoročnom medzinárodnom festivale v Karlových Varoch uviedli tento film v reštaurovanej digitalizovanej podobe. V takej istej je aj na DVD 3 x Peter Solan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #Peter Solan