Robert De Niro - Pedant s talentom

Má za sebou desiatky filmov a jeho meno sa stalo symbolom kvalitného herca ako vystrihnutého z učebníc o kinematografii. Perfekcionista Robert De Niro, ktorý nikdy neváhal spraviť pre svoje úlohy maximum, oslávil pred týždňom sedemdesiat rokov.

24.08.2013 05:00
Robert de niro Foto:
Robert De Niro k svojej práci pristupuje ako skutočný pedant.
debata

Robert De Niro sa preslávil ako predstaviteľ metodického hrania, ktoré spočíva v absolútnom stotožnení sa s postavou, má za sebou obrovské množstvo rozličných postáv. Dvojnásobný držiteľ Oscara, štyroch nominácií na Oscara a laureát Zlatého glóbusu pochádza z umeleckej rodiny. Obaja jeho rodičia sa profesionálne venovali výtvarníctvu, keď mal však Robert dva roky, rozviedli sa. Rodák z New Yorku získal po skončení štúdií herectva prvú rolu v polovici šesťdesiatych rokov v nízkorozpočtovom filme Svadobná oslava vtedy neznámeho režiséra Briana De Palmu.

V roku 2011 získal Robert De Niro počas udeľovania Oscarov cenu za celoživotné dielo.

Po úlohe smrteľne chorého bejzbalového hráča v Bang the Drum Slowly a získaní ceny newyorských kritikov sa jeho kariéra rozbehla. Nasledujúca postava mladého Vita Corleoneho v kultovom Krstnom otcovi 2 mu vyniesla rovno Oscara, De Niro sa na ňu pripravoval naozaj poctivo a študoval sicílsky dialekt.

Vďaka kombinácii pedantstva a talentu sa stal vyhľadávaným hercom a spolupracoval s veľkým počtom legendárnych režisérov. Za najdôležitejšiu etapu v jeho kariére považujú spoluprácu s Martinom Scorsesem. Zo spoločných snímok sa dostalo obrovskej pozornosti najmä titulom Špinavé ulice alebo Zúriaci býk, v ktorom De Niro stvárnil boxera LaMottu a získal ďalšieho Oscara a tiež Zlatý Glóbus a cenu BAFTA. Herec prešiel veľmi tvrdým tréningom, zúčastnil sa dokonca na troch boxerských zápasoch, z ktorých dva vyhral.

V interview pre New York Times.

Podobne odvážny bol aj jeho krok pri Scorceseho filme Mys hrôzy, kde si v snahe podobať sa násilníkovi Maxovi Cadymu a vyzerať čo najodpornejšie, nechal u zubára za 5-tisíc dolárov zničiť chrup.

Na prelome 80. a 90. rokov pokračoval v mafiánskych úlohách vo filme Nepodplatiteľní a Mafiáni, a že mu úlohy zlých chlapcov z pofidérnych štvrtí sedia, dokonale dokázal aj v epose Sergia Leoneho Vtedy v Amerike.

V posledných rokoch sa De Niro nevyhýba ani komediálnym postavám, ako otec vo filme Foter je lotor bol tak ako v každej snímke uveriteľný, čo sa odrazilo aj pri nomináciách na Zlatý glóbus. Lebo čokoľvek tento muž zahrá, takmer vždy sa stretne s úspechom a právom tak patrí medzi velikánov svetovej kinematografie.

3×Robert De Niro

Bol dvakrát ženatý a je otcom šiestich detí a trojnásobným dedkom.
Je výrazným zástancom demokratickej strany. Na kampaň prezidenta Obamu dokonca finančne prispieval.
Prezentoval sa aj ako režisér v snímkach Príbehy z Bronxu a Kauza CIA.

V jednej zo slávnych scén filmu Casino.
debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Robert De Niro #jubileum