Herec Philippe Noiret podľahol rakovine

Francúzsky herec Philippe Noiret, ktorý hral vo vyše 120 filmoch, zomrel vo štvrtok vo veku 76 rokov na rakovinu. Oznámila to televízna stanica TF1 s odvolaním sa na jeho agenta.

24.11.2006 08:53
debata

  Philippe Noiret sa narodil 1. októbra 1930 v Lille. Hral aj v divadle a televíznych produkciách. Jeho aktívna kariéra trvala 55 rokov. Od roku 1962 bol ženatý s francúzskou herečkou Monique Chaumettovou.
 
Noiret sa rozhodol študovať divadlo po tom, čo neurobil niekoľko bakalárskych skúšok. Divadelnému hereckému umeniu sa učil v Centre Dramatique de l'Ouest a sedem rokov chodil na turné s Théâtre National Populaire, kde sa stretol so svojou budúcou manželkou. Začiatkom 60. rokov začal vystupovať v nočných kluboch, kde vytvoril komediálnu dvojicu s Jeanom-Pierrom Darrasom.
 
Na striebornom plátne sa objavil prvýkrát v roku 1948 v americkom filme Gigi. Jeho prvým veľkým úspechom bola snímka Zazie v metre (1960), ktorú režíroval Louis Malle. Po úlohe v dráme Tereza Desqueyrouxová (1962) sa stal Noiret stálicou francúzskeho filmu a obľúbili si ho aj za hranicami Francúzska, hoci nebol obsadzovaný do hlavných úloh. Všetko sa zmenilo účinkovaním vo filme Jeana-Paula Rappeneaua s názvom Život na zámku (1966). Hviezdu z neho definitívne urobil film Alexandre le Bienheureux (1967). Od tejto chvíle venoval svoj ďalší život filmu.
 
Stvárňoval väčšinou postavy priemerných ľudí, hoci necúvol ani pred kontroverznými úlohami, ako napríklad vo filme Veľká žranica, ktorého hrdinovia sa prejedia k smrti a ktorý spôsobil škandál na festivale v Cannes v roku 1973.
 
Noiret získal dvoch Césarov, ktoré sú francúzskou alternatívou amerických Oscarov. Prvého dostal za film Stará puška (1975), druhého za drámu La Vie et rien d'autre (1989). Vo svete Noireta najviac preslávili filmy Kino Raj (1998) a Poštár (1994). V tom druhom stvárnil básnika Pabla Nerudu.

debata chyba