Projekt 100 prichádza s rekordmi

Putovná prehliadka zahraničných aj domácich filmov Projekt 100 má za sebou už osemnásťročnú tradíciu, z ktorej kvalít nepoľaví ani tentoraz. Naopak, prináša niekoľko noviniek a jednou z nich je aj rekordný počet kín zapojených do projektu. Oproti minulému roku ich pribudlo 16. Projekt 100 sa  tento rok koná až v 49 mestách, čo je tiež výnimočné číslo. Okrem regionálnych jednosálových kín a filmových klubov sa zapojili aj multiplexy.

05.09.2013 07:00
pena dni Foto:
Jedným z najočakávanejších titulov Projektu 100 je Pena dní francúzskeho režiséra Michela Gondryho.
debata

„Kultovky“ aj novinky

Ako uvádzajú organizátori, hlavným zámerom Asociácie slovenských filmových klubov, ktorá organizuje túto najväčšiu celoslovenskú prehliadku filmov bez prerušenia tradície už od roku 1995, je sprístupniť divákom zásadné diela z histórie svetovej kinematografie. Pôvodný plán zložiť program celkovo zo sto diel, ktorý naznačuje už názov projektu, sa organizátorom podarilo prekročiť už pred rokmi.

Od Bratislavy až po Sninu tak môžu fanúšikovia filmovej klasiky a tiež aktuálnych hitov vidieť 11 celovečerných titulov. Okrem „kultoviek“, ako je napríklad western Vtedy na západe Sergia Leoneho či krimikomédia Big Lebowski bratov Coenovcov, prichádzajú organizátori aj so šiestimi svetovými novinkami. Tie budú v programe prehliadky reprezentovať to najzaujímavejšie z kinofilmov z rokov 2012 a 2013.

Čestné miesto má medzi nimi jeden z najočakávanejších filmov tohto roka Pena dní Michela Gondryho, ktorý bol otváracím filmom MFF Karlove Vary. Jedinečný francúzsky filmár v ňom spojil sily s jedinečným francúzskym literátom Borisom Vianom, podľa ktorého rovnomennej knihy film vznikol. V hlavných úlohách tohto výletu do sveta fantázie a skutočne čistej lásky sa predstaví dokonalý herecký pár – Audrey Tatou a Romain Duris.

Polročný maratón

Oproti minulým ročníkom sa zmení aj plán premiérových uvedení jednotlivých titulov. Neprídu do kín naraz, v deň otvorenia prehliadky, ale budú uvádzané postupne v priebehu mesiacov september a október. Filmy budú putovať po Slovensku až do konca roka a posledný titul Projekt 100 Špeciál bude uvedený začiatkom roka 2014.

Projekt 100 odštartuje v Bratislave svoj devätnásty ročník 5.¤septembra premiérou slovenského filmu Zázrak. Novinka, ktorá si zo 48.MFF Karlove Vary odniesla Zvláštne uznanie poroty zo súťažnej sekcie Na východ od západu je druhým spoločným celovečerným filmom scenáristu a režiséra Juraja Lehotského a scenáristu Mareka Leščáka (Slepé lásky). Nie je však jedinou domácou snímkou, ktorá bude putovať po šesťdesiatich kinách. K divákom sa dostanú ako predfilmy celovečerných diel aj dva nové krátkometrážne filmy, ktoré vznikli v období posledných dvoch rokov, konkrétne Sneh Ivany Šebestovej a Mesiac Ondreja Rudavského.

V januári sa diváci dočkajú aj trinásteho, exkluzívneho titulu. „Už po devätnástykrát sa nám podarilo vyskladať reprezentatívnu desiatku filmov do Projektu 100 a dokonca získať aj jeden exkluzívny Špeciál. Len pár dní po svetovej premiére uvedieme očakávanú kontroverznú Von Trierovu Nymfomanku. Ukazuje sa, že dramaturgia tohto ročníka zvýšila záujem kín a najväčšia putovná filmová prehliadka má ešte pred sebou budúcnosť a verím, že aj veľa spokojných divákov,“ hovorí riaditeľka kancelárie ASFK, Silvia Dubecká. V spolupráci s kinami a strednými školami pokračuje aj dlhoročný projekt Filmy pre školy. Viac informácií o programe a kinách, ktoré sa do Projektu 100 zapojili, nájdete na stránke www.asfk.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Projekt 100 #Nymfomanka #Pena dní