Diváci chcú Tisa, Aréna ho nehrá. Prečo?

Tiso sa v Divadle Aréna nehrá už druhý mesiac. Na predstavenie, ktoré malo byť 24. septembra, herec Marián Labuda neprišiel. To je vraj dôvov, prečo diváci Arény nemajú možnosť túto hru vidieť.

29.11.2006 15:22
debata

„Po prvý raz v živote sa mi stalo, že som zabudol prísť na predstavenie. Bolo to v čase, keď som čakal na rozsudok za autonehodu, takže som bol rozrušený. Telefón z divadla ma zastihol za Brnom, takže predstavenie o 19. hodine sa už nedalo stihnúť. Ráno som volal do Arény, aby som sa ospravedlnil. Skutočne ma to veľmi mrzelo. Zástupkyňa riaditeľa Divadla Aréna pani Horná mi povedala, že dostanem list,“ objasnil situáciu Labuda.

„V liste mi napísali, že nakoľko neviem poskytnúť záruku, že sa zúčastním na predstaveniach, sťahujú Tisa z repertoáru,“ zreprodukoval Labuda obsah listu z Arény s tým, že o ďalšom vývoji situácie nič nevie. Za zrušené predstavenie mu divadlo zaslalo faktúru na 31-tisíc korún, ktorú už zaplatil. "

„Listom sme pánu Labudovi oznámili, že kým nedostaneme z jeho strany záruku, že sa táto situácia nebude opakovať, inscenáciu Tiso z repertoára stiahneme,“ uviedol Juraj Kukura, riaditeľ bratislavského Divadla Aréna. „Pán Labuda sa ani raz so mnou nekontaktoval, aby vysvetlil dôvod, prečo sa nedostavil na predstavenie, ani na list nereagoval. Ak by sme od Mariána Labudu dostali záruku, že sa situácia už nezopakuje, Tisa budeme uvádzať aj naďalej,“ povedal Kukura.

„Máme reakcie od divákov, ktorí videli predstavenie Dr. Gustáv Husák, že by si radi pozreli aj Tisa. Moji spolupracovníci urobili všetko pre to, aby vyšli pánu Labudovi maximálne v ústrety. Kým však k situácii nezaujme stanovisko sám, Tisa hrať nemôžeme,“ uzavrel Kukura.

Monodráma Tiso mala od svojej premiéry 14. apríla 2005 dosiaľ 28 repríz. V ankete divadelných kritikov získala štyri ocenenia Dosky 2005. Za najlepšiu inscenáciu sezóny, tvorcov pod vedením Rastislava Balleka a Martina Kubrana ocenili ako objav sezóny, Peter Groll získal Dosky za najlepšiu scénickú hudbu a Marián Labuda v úlohe Tisa podal najlepší mužský herecký výkon.

Tiso zožal veľký úspech tiež na letnom trenčianskom festivale Pohoda a diváci inscenáciu ocenili aj na českých festivaloch.

debata chyba