Ben Wheatley si príde do Piešťan na Cinematik po cenu

"Máme viac ako sto filmov. Tridsaťšesť z osemdesiatich celovečerných snímok nebolo ešte nikdy na Slovensku uvedených, čiže program je určite kvalitnejší ako minulý rok," povedal umelecký riaditeľ medzinárodného filmového festivalu Cinematik Vladimír Štric. Ôsmy ročník prehliadky, ktorej zámerom je osloviť najmä mladé publikum, sa začína v Piešťanoch v piatok 6. septembra.

05.09.2013 12:00
Vladimír Štric Foto: ,
Vladimír Štric, umelecký riaditeľ medzinárodného filmového festivalu Cinematik, tvrdí, že program 8. ročníka je veľmi kvalitný.
debata

Bude magnetom pre mladých aj dokument o hnutí Anonymous?
Myslím, že áno. Veď film Briana Knappenbergera My sme légia: Príbeh hacktivistov je o nich. Je to film o dôležitej téme – ako vzniklo hnutie aktivistov a akým spôsobom sa mladí ľudia snažia ovplyvňovať dianie okolo seba. Do veľkej miery sa im to aj darí. Dodnes je toto hnutie považované za pirátske alebo za hnutie, ktoré je na hrane alebo možno za hranou zákonnosti v tom, ako sa nabúrava do veľkých serverov veľkých firiem a verejných inštitúcií, ale na druhej strane ich aktivity sú ospravedlniteľné dobrým úmyslom. A, mimochodom, je to aj veľmi zábavný film, takých je však v dokumentárnej sekcii DokMa viac.

V súťažnej sekcii Meeting Point Europe nie je žiadny slovenský film. Je to pravidlo?
Už sa raz stalo, že sa do hlavnej súťaže slovenský film dostal, Šulíkov Slnečný štát. My však sedemnásť mladých európskych kritikov, ktorí súťaž zostavujú, neovplyvňujeme. Hlasujú podľa umeleckých kritérií, ako uznajú za vhodné. V súťažnej sekcii premietneme celkom 9 filmov, medzi nimi Winterbergov Hon, Züecherovu Zvláštnu mačičku – tento nemecký film bol jedným z najväčších prekvapení tohtoročného Berlinale – či Stricklandovu komornú drámu Berberian Sound Studio. Do hlasovania sa dostalo celkom 54 titulov, skrátka tento rok bola súťaž veľmi silná. Prvý film delil od druhého jediný bod!

Aj preto vznikla súťažná sekcia slovenských dokumentov Cinematik.doc?
Práve preto. Uvedomili sme si totiž, že je veľmi málo šancí, aby sa slovenský film dostal do hlavnej súťaže Meeting Point Europe. Dokumentárny rok na Slovensku bol mimoriadne úrodný, pretože v súťaži je jedenásť dokumentov. A štyri, päť skutočne výnimočných. Niektoré už boli v kinách, niektoré zas na festivaloch a získali ceny. Festival otvoríme celovečerným dokumentom Zamatoví teroristi, ktorý na festivale v Karlových Varoch získal cenu filmových kritikov Fedeora. A zahraniční kritici, ktorí súťažné filmy posudzovali, nám napísali, že súťaž je výnimočne dobrá a sú prekvapení, koľko dobrých filmov sa na Slovensku nakrúca.

Sekcia Rešpekt predstaví britského režiséra Bena Wheatleyho, ktorý za film Pole v Anglicku získal v Karlových Varoch Zvláštnu cenu poroty.
V tejto sekcii predstavujeme mladých nádejných režisérov. Keď sme takto uviedli filmy dánskeho režiséra Nicolasa Windiga Refna, nikto ho tu nepoznal. A vzápätí sa dostali do kín jeho filmy. Mimochodom, jeho najnovší film Len Boh odpúšťa, ktorý mal premiéru v Cannes, uvedieme na Cinematiku aj tento rok. Bena Wheatleyho sme si vyhliadli, pretože hoci nakrútil len štyri filmy, všetky dostali množstvo cien a je jednou z najväčších nádejí britskej kinematografie.

Bude mať čas prísť si do Piešťan po cenu?
Do Karlových Varov si po ocenenie neprišiel, na Cinematik do Piešťan príde hneď na úvod a cenu si prevezme. Potom premietame jeho najnovší film Pole v Anglicku a po projekcii bude viesť master class. Ben Wheatley je v tomto okamžiku najdôležitejší potvrdený hosť Cinematiku, čo nás, samozrejme, veľmi teší.

Prečo ste sa rozhodli v rámci retrospektívy uviesť filmy francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa?
Povedali sme si, že takto vzdáme hold jednému z najväčších žijúcich filmárov nielen francúzskej kinematografie, ale určite aj európskeho a svetového filmu. Odpremietame jedenásť jeho celovečerných filmov, čo je prierez jeho viac ako šesťdesiatročnou tvorbou, plus pásmo šiestich krátkych filmov, ktorými začínal svoju kariéru. Myslím si, že pre cinefilov alebo filmových fanúšikov to bude zaujímavá sekcia, pretože prinesie jedinečnú možnosť vidieť na jednom mieste veľké množstvo filmov, ktoré natočil. Paralelne vychádza aj kniha Kinematografia mozgu o Resnaisovi, ktorú vydávame spolu so Slovenským filmovým ústavom.

Príde na Cinematik aj Alain Resnais?
Hoci má viac než deväťdesiat rokov, stále nakrúca. Práve dokončuje nový film, je v postprodukcii, takže nemôže odísť od rozrobenej práce. Do Piešťan teda nepríde.

Prídu iní zaujímaví hostia?
Už som spomenul, že v sekcii Meeting Point Europe premietame pomerne neznámy, ale dobrý film Berberian Sound Studio. Príde ho uviesť jeho režisér Peter Strickland. Je náš festivalový kamarát, pretože na Cinematiku sme hrali všetky jeho filmy a okrem toho režíroval raz aj festivalový spot. Medzitým sa z neho stala zaujímavá režisérska osobnosť a vychádzajúca hviezda britskej kinematografie.

Ktoré filmy sú podľa vás ťahákom 8.¤ročníka Cinematiku?
Celkom určite to bude Akt vraždenia režiséra Joshuu Oppenheimera o paramilitantných oddieloch, ktoré zohrali veľmi smutnú úlohu v boji proti komunistom v Indonézii. Úžasný film si získal pozornosť divákov v Berlíne aj na iných festivaloch, rozhodne ho treba vidieť. Potom máme dva skutočne veľké hity – Gondryho film Pena dní, ktorý uvedieme dlho pred slovenskou premiérou. A najväčším ťahákom festivalu bude celkom určite nový Jarmuchov film Prežijú len milenci. Viac ako mesiac pracovalo sedem ľudí z troch rôznych spoločností z troch rôznych štátov, aby sme získali film, ktorý bude mať európsku premiéru až v decembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Cinematik #Piešťany #Vladimír Štric