Sanitka hlási kostrbatý návrat

Bolo by to vlastne celkom milé stretnutie. Také nostalgické, pri ktorom aj tak najviac záleží na tom, aby odznela notoricky známa znelka a staré tváre sa po rokoch opäť oslovovali menami Jandera či Fanda. Nová Sanitka bohužiaľ aj tú najmenej náročnú radosť z oživenia kultového seriálu pošramotila množstvom biednych dialógov, nemotorných záberov aj logických chýb. V Českej televízii mal prvý diel Sanitky 2 premiéru v piatok 6. septembra večer, v utorok 10. septembra ju svojim divákom ponúkne aj RTVS.

10.09.2013 09:00
Sanitka Pavel Zedníček Foto:
V novej Sanitke nechýba ani Pavel Zedníček.
debata

Záchranárska zakáľačka

Za tie roky sa toho v životoch seriálových hrdinov iste veľa zmenilo. Jedni odišli, iní pribudli, vzťahy sa posunuli často celkom inam. Ak sa Sanitka 2 nechystá mať dvesto epizód, je samozrejme logické, že mnohé na úvod trošku popoženie, aby divák čo najskôr priepasť času preklenul. Je však skutočne nutné, aby to prebiehalo pomocou strojených dialógov, v ktorých sa blízke osoby nezmyselne na kameru oslovujú celými menami, profesijným postavením a vzťahovou príslušnosťou? Tvorcovia, bohužiaľ, v prvej časti Sanitky takto riešia veľmi veľa a divákovi tým radosť z objavovania seriálového sveta nepridávajú.

Pomerne rýchlo našťastie prichádza rad na akciu – bude výjazd k "búračke“. Tú síce skutočne na obrazovke vidno, na to, že sa na Barrandove kvôli scéne rozbíjali autá, je však nakrútená veľmi nešikovne. Pri spomalených zahmlených záberoch z prapodivných uhlov sa ťažko vyhnúť úsmevu.

Čo však diváka pri seriáli z lekárskeho prostredia zamrzí viac, je samotný záchranársky zásah prezrádzajúci nezáujem tvorcov o autentickosť. Lekári sa napríklad z neznámeho dôvodu pokúšajú pacientovi, ktorý sa metá a šklbe v šoku, pichnúť do žily upokojujúci Apaurin – v skutočnosti bežne aplikovaný do svalu. Bizarnosť situácie, v ktorej nad zápästím zúrivého pacienta kľačí hŕstka lekárov, iste neunikne ani laikovi, ale z amaterizmu je napokon obvinený len mladý Jandera, ktorý sa na celej "zakáľačke“ nezúčastnil…

Vzťahy nadovšetko?

Aby sme však k Sanitke 2 neboli celkom nespravodliví, scenár sa zdá byť atraktívne rozohraný na úrovni vzťahov postáv. Jandera opustil prvú manželku aj syna, ktorý ide v jeho stopách a nastupuje tiež do záchranky. Tu si hneď nájde nepriateľa vo frustrovanom kolegovi aj fanúšičku v dispečerke Simone – keby len nebola vydatá. Starý Jandera našiel šťastie v náruči ambicióznej primárky, jej bohatý otec by si však zaťa predstavoval celkom inak. Možno by mu napríklad sadol nový riaditeľ záchranky, ktorý nestarnúcej blondínke hneď pri prvom stretnutí galantne nadbieha… Vzhľadom na kvalitné herecké obsadenie sa azda práve tieto vzťahy stanú pre diváka v najbližších týždňoch účinným lákadlom k televíznej obrazovke.

Sanitka 2 divákom sľubuje to, čo im tá stará dať nemohla. Akčné scény s ozajstnými búračkami či výbuchmi, efektné lekárske zásahy v detailných záberoch… všetko však limitované pramalým dôrazom na detail, a teda skutočnú kvalitu. Azda aj rozbiehajúca sa Sanitka v ďalších epizódach dokáže, že má svoje opodstatnenie na dnešnom "preseriálovanom“ televíznom trhu. Aj tak sa však ťažko ubrániť myšlienke, že filmári za tie roky síce prešli dlhú cestu, ale sporným smerom. Nová Sanitka tú starú iste nezatieni.

debata chyba
Viac na túto tému: #comeback #Televízny seriál #Sanitka