Recenzia: Menzel nehodil korunu do blata

Film Obsluhoval jsem anglického krále vstupuje do slovenských kín. Čakanie bolo dlhé. Očakávanie veľké. Sklamanie českých recenzentov značné. Dôvodom je aj to, že Menzel okresal obsahovo bohatú románovú predlohu "posvätného" Bohumila Hrabala.

25.01.2007 16:23
debata

Lenže film je príjemne vyrozprávaný, obrazovo hravý a v rovine výpovede nie je prázdny. Hoci je „len“ poloplný. Poloplný preto, lebo dekoratívne obrazy občas prekrývajú obsah rozprávania. A tiež pre výrazný nepomer medzi vyjadrením osobnosti staršieho a mladšieho hrdinu.

Jan Dítě v „staršom vydaní“ vyžaruje múdrosť, bohaté skúsenosti, schopnosť a snahu sebareflexie, nadhľad príznačný pre človeka, ktorý si vie utriediť myšlienky a zhodnotiť minulosť. Dokáže zasvätene rozprávať, ale aj bez toho je všetkým jasné, že toho veľa prežil. Keď sa však ponára do minulosti, vidíme človeka, ktorý si s výrazom mĺkveho ,,panáčika" len tak kráča svetom. O jeho vnímaní a vnútornom prežívaní sa divák dozvedá väčšinou prostredníctvom komentára, sprostredkujú ho spomienky zostarnutého Jana.

To však stavia mladého Jana do pozície figúrky, ktorá sa neprejavuje výrazným vnútorným životom a rokmi akoby ani neprechádzala zásadnejším vývojom. Pôsobí ako ,,obeť" spomienok. Je len matným odrazom toho, čo vyžaruje tvár spomínajúceho. Tento problém súvisí aj s dosť jednotvárnym a skôr komickým hereckým prejavom Ivana Barneva.

Napriek tomu sa na nový film Jiřího Menzela pozerá dobre. Režisérova snaha o atraktívne rozprávanie je úspešná. Opäť ponúka poetické ozdôbky, hravé prechody medzi obrazmi, svieže prvky grotesky. Bez problémov evokuje radosť z pôžitkov, príjemných a vábivých. Diváka hostí zábermi na prestreté stoly a nahé ženské telá. Príbeh je vyrozprávaný s noblesou a nechýbajú mu „pábitelské“ momenty. Slová sú krásne, jedinečne zreťazené, postavy a postavičky pestré a zaujímavé, herci dobrí.

Obsluhoval jsem anglického krále je na pohľad pôvabný film. A spoza lákavých obrazov sa predsa len vynára výpoveď o človeku, ktorý dokáže využiť nešťastie druhých a po cudzích chrbtoch vystúpať na vrchol. Nie je to výpoveď ostrá a príkra. Kráľova koruna však napriek tomu neskončila v blate.

Hodnotenie redaktora: 4 z 5 hviezdičiek

debata chyba