Česko posiela na Oscary Horiaci ker

Česká filmová a televízna akadémia vysiela do oscarového súboja v kategórii cudzojazyčných filmov snímku Agnieszky Hollandovej Horiaci ker. Drvivou väčšinou hlasov ju vybrala spomedzi 35 filmov. O tom, či spĺňa kritériá na zaradenie do súťaže, musí ešte rozhodnúť americká akadémia.

23.09.2013 16:52
Horiaci ker Foto:
Herečka Táňa Pauhofová stvárňuje v projekte Horiaci ker advokátku Dagmar Burešovú.
debata

Horiaci ker vznikol pôvodne ako trojdielna televízna miniséria v produkcii HBO a premiéru mal v televízii. Tvorcovia však z neho spravili skrátenú filmovú verziu, ktorá sa do českých kín dostala v septembri. „Pred uvedením filmu v kinách nesmie dôjsť k žiadnemu televíznemu odvysielaniu diela ani k uvedeniu diela prostredníctvom internetu,“ píše sa v podmienkach americkej akadémie pre kategóriu cudzojazyčných filmov.

Túto podmienku Horiaci ker podľa českej akadémie spĺňa. Do hlasovania film zaradila až po vyjadrení právnikov, podľa ktorých je zostrihaná verzia novým dielom, a to malo premiéru až v kinách. Tvorcovia snímku z pôvodných 240 minút skrátili na 206 minút. O tom, či sa naozaj môže uchádzať o Oscara, rozhodne americká komisia pre cudzojazyčné filmy.

Ak by Hollandovej film podmienky nesplnil, mohlo by Česko do súťaže vyslať snímku, ktorá v hlasovaní akademikov skončila druhá. Tou je nový film Jiřího Menzla Donšajni. Do českých aj slovenských kín prichádza vo štvrtok.

Horiaci ker je príbehom upálenia sa Jana Palacha a toho, čo sa dialo po tomto čine. Jednu z hlavných úloh v snímke podľa scenára Štěpána Hulíka stvárnila Táňa Pauhofová a účinkuje v nej aj Martin Huba. Kameramanom filmu je takisto Slovák Martin Štrba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscary #Horiaci ker #Agnieszka Holland