Hilmerová: Pri Báthoryčke som malakaravan, ale u Lančariča mám dušu

Rozhovor s nepriateľom - to je názov nového slovenského filmu, ktorý po rokoch "prestávky" v tvorbe slovenskej kinematografie bude opäť bojovať o priazeň divákov. Herci, ktorí sa na projekte podieľali, sú filmom nadšení. Jednou z účinkujúcich je aj slovenská herečka Monika Hilmerová.

08.03.2007 00:10
debata

„Nakrúcalo sa mi úplne inak ako ostatné filmy. Je to pre mňa bytostne osobná snímka napriek tomu, že v nej nehrám veľkú úlohu. Cítim sa byť súčasťou prvotnej myšlienky – toho, ako sme sa stretávali, rozprávali o scenári, ako to celé vznikalo. Je to skutočne naše spoločné dielo – dielo priateľov a tým pádom to vnímam úplne inak ako pri filme, kam ma niekto prizve len ako herečku, ktorá si odohrá svoje a ide domov,“ vysvetľuje nadšene Hilmerová, ktorá v Rozhovore s nepriateľom dopĺňa mužský herecký trojlístok Alexander Bárta, Marko Igonda a Boris Farkaš.

Hoci pre režiséra Patrika Lančariča i hercov Bártu a Igondu je film celovečerným debutom, Hilmerová patrí k obsadzovaným slovenským herečkám. Tento rok sa objaví v kinách hneď v dvoch slovenských produkciách. Okrem premiérovaného Rozhovoru, ktorý mal rozpočet trinásť miliónov korún, príde na jeseň do kín aj veľkofilm Juraja Jakubiska Bathory. Dokáže tieto dve herecké príležitosti porovnať?

„Hrala som v oboch filmoch súbežne. Nakrútila som scénu v Bathory a utekala som na pľac za Patrikom a chalanmi a musím povedať, že to bol obrovský rozdiel,“ prezrádza Monika. „V Bathory som hrala v angličtine, bola som súčasťou obrovského medzinárodného štábu a mala som k dispozícii čo len som si zmyslela. Dokonca aj karavan,“ hovorí s úsmevom Monika. „Na druhej strane bola potom práca na Rozhovore s nepriateľom, kde sme mrzli pri –15 stupňoch v dobovom kostýme a hriali nás tak maximálne cigarety,“ porovnáva herečka. Jedným dychom však dodáva, že práca v kolektíve priateľov s osobnou výpoveďou v jej hodnotení vyhráva. „Robila som s blízkymi ľuďmi a je pre mňa úžasne naplňujúce byť súčasťou tímu, aký mal Rozhovor s nepriateľom. Som veľmi vďačná aj za medzinárodné koprodukcie, ale v tomto malom slovenskom filme mám dušu,“ dodáva Monika na vysvetlenie.

Rozhovor s nepriateľom prichádza do kín vo štvrtok 8. marca, má 120 minút a je adaptáciou divadelnej hry Leopolda Laholu. Pred niekoľkými týždňami ho úspešne predstavili na European Film Market na festivale v Berlíne a momentálne sa jedná o tom, že film bude mať medzinárodnú premiéru na prestížnom festivale v Cannes.

debata chyba