Na obrazovku sa vracajú herecké legendy

Marína Kráľovičová bola vôbec prvou slovenskou televíznou herečkou. V sobotu 28. septembra si na svoje začiatky zaspomína v úvodnej epizóde nového televízneho cyklu Herecké legendy na Dvojke. Cyklus, ktorý by mal dopriať potešenie pamätníkom, ale tiež rozšíriť obzory v oblasti slovenskej kinematografie mladému divákovi, pripravila RTVS.

28.09.2013 13:00
Mária Kráľovičová Foto:
Prvé štyri soboty sa bude cyklus Herecké legendy na Dvojke venovať Márii Kráľovičovej. Záber pochádza z monodrámy Ľudský hlas.
debata

Štyri týždne s legendou

Stáli pri zrode slovenského herectva. Patria ku generácii, ktorej mnohí zástupcovia nás už stihli opustiť, a tak sú práve oni možno poslednými, kto nám môže priblížiť vzrušujúce dni, keď vznikali prvé slovenské filmy či televízne inscenácie. Sú to skutočné legendy slovenského herectva, na súčasnej televíznej obrazovke ich však už môžeme vidieť len zriedkakedy. A ak aj áno, takmer nikdy v kontexte, ktorý by aj mladším generáciám pomohol urobiť si ucelenejšiu predstavu o dejinách slovenského herectva.

Nový televízny cyklus Herecké legendy na Dvojke by mal vzniknutú medzeru vyplniť. Honosí sa navyše prívlastkom „dlhodobý“ – s každou jednotlivou osobnosťou totiž budú môcť diváci stráviť hneď štyri po sebe nasledujúce soboty. Prvou na rade je Mária Kráľovičová, nestarnúca herečka, ktorá sa v roku 1957 objavila už v celkom prvej naživo odvysielanej slovenskej televíznej inscenácii Do videnia, Lucienne!. V prvý zo sobotných večerov na Dvojke v spoločnosti Kráľovičovej však diváci uvidia televíznu monodrámu Ľudský hlas, ktorú nakrútil v roku 1965 na motívy rovnomennej hry Jeana Cocteaua Tibor Rakovský. V nasledujúcich týždňoch RTVS s Máriou Kráľovičovou odvysiela tiež filmy Strýčkov sen, Inkognito a Prvá nadovšetky.

„Veľmi ma vznik tohto cyklu potešil – nás hereckých dinosaurov už nie je veľa a vždy nám urobí radosť, keď nás opäť pripomenú. Mňa len mrzí, že prvú epizódu Hereckých legiend sama neuvidím – hrám totiž v tom čase v Martine,“ vraví Kráľovičová, ktorá aj v úctyhodnom veku 86 rokov stále aktívne vystupuje v divadle aj pred kamerou. „Som veľmi rada, že môžem ako herečka ešte stále rozdávať radosť a dostávať ju od divákov naspäť. Je to úžasné, keď človek miluje svoju prácu.“

Rozhovor medzi kolegami

Herecké legendy nebudú len výletom do minulosti, osudy hviezd nový formát sprítomní aj prostredníctvom aktuálnych rozhovorov, ktoré vznikli špeciálne pri príležitosti vzniku tohto cyklu. Krátke interview bude predchádzať každému z odvysielaných filmov a herecké osobnosti v ňom vždy vyspovedá ich nemenej známy kolega Emil Horváth ml. „Naša profesia je o nadväzovaní kontaktov, takže pokiaľ sa s tým človekom poznáte, je to výhoda. No mám dojem, že to nie je len o tom, či sa s niekým poznám – s mnohými si môžete vykať, no názorovo si môžete takpovediac tykať. Väčšinu mojej hereckej generácie, samozrejme, poznám, mnohí už nie sú medzi nami. A tí, ktorí tu sú – naši učitelia, pedagógovia, kolegovia – sú pre nás inšpiráciou,“ povedal o svojej úlohe v projekte Herecké legendy Emil Horváth.

Emil Horváth bude spovedať aj ďalšie z osobností, ktoré sa v cykle Herecké legendy v najbližších mesiacoch objavia. Patriť k nim budú napríklad Eva Kristínová, Leopold Haverl a Ladislav Chudík. Herecké legendy budú na verejnoprávnej Dvojke vysielať vždy v sobotu od 17. hodiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Herecké legendy na Dvojke #Mária Kráľovičová #Emil Horváth ml.