Spider-man ulovil milióny divákov

Komiksový hrdina s pavúčími schopnosťami sa od 60. rokov minulého storočia preháňal po televíznych obrazovkách. Už v roku 1967 vznikol prvý animovaný seriál a neskôr pribudli ďalšie. Sedemdesiate roky priniesli aj hraného Spider-Mana. Stvárňoval ho Nicholas Hammond. Na veľkolepý film pre kiná sa však čakalo dlho.

30.04.2007 12:45
Tobey Maguire Foto:
Tobey Maguire stvárnil Petra Parkera a jeho druhú identitu - superhrdinu Spidermana vo všetkých troch dieloch filmu.
debata

Až do nového tisícročia, kým nevznikol Spider-Man v réžii Sama Raimiho a v hereckom zosobnení Tobeyho Maguira. Vo štvrtok má na Slovensku premiéru tretia časť úspešnej série.

Ktovie, ako by tieto filmy vyzerali, keby ich nakrútil James Cameron (Terminátor, Titanic), Jan de Bont (Nebezpečná rýchlosť) alebo David Fincher (Sedem, Klub bitkárov). Aj o týchto režiséroch spočiatku producenti uvažovali. A ktovie, ako by to dopadlo, keby sa hlavnej úlohy zhostil zamýšľaný Leonardo DiCaprio, Maguireov kamarát. V zálohe bol aj nie príliš známy herec Freddie Prinze Jr. a o rolu sa tiež uchádzal James Franco, ktorý napokon získal postavu Harryho Osborna. Pre režiséra Sama Raimiho bol však prvou voľbou Tobey Maguire, určite známejší herec ako Prinze.

Keď tvorcovia propagovali v Austrálii prvého Spider-Mana (2002), Maguire vraj prezradil, že tento komiks nikdy nečítal. Na filmový projekt sa však svedomito pripravoval. Spolupracoval s kondičným trénerom, so špecialistom na jogu, expertom na bojové umenia a šplhanie. Zároveň dodržiaval špeciálnu diétu a študoval život pavúkov. Pavúčiemu mužovi, vlastným menom Petrovi Parkerovi, tvorcovia nezabudli prideliť ani ženu jeho snov – Mary Jane Watsonovú. Zahrala si ju Kirsten Dunstová. A v blízkosti každého superhrdinu sa musí pohybovať aj superzloduch – v prvej časti série je to Green Goblin v podaní Willema Dafoea, ktorý úlohu získal napriek tomu, že ju ponúkali napríklad Nicolasovi Cageovi či Johnovi Malkovichovi.

Po dokončení filmu museli tvorcovia riešiť nečakané problémy. V súvislosti s teroristickým útokom na newyorské World Trade Center stiahli z obehu plagáty, na ktorých sa v oku Spider-Mana odrážali dvojčatá. Zmeniť museli aj trailer s vrtuľníkom, ktorý sa chytil do siete natiahnutej medzi budovami WTC. Film mal americkú premiéru 3. mája 2002 a hneď v prvých dňoch prekonal rekord v tržbách. Magickú hranicu 100 miliónov dolárov prekročil už počas prvých troch dní premietania. V Spojených štátoch sa stal Spider-Man najúspešnejším filmom roku. Prekonal aj druhú časť Pána prsteňov.

Pokračovanie Spider-Mana bolo síce jasnou záležitosťou, chvíľu však nebolo isté, či sa na nakrúcaní bude môcť zúčastniť Tobey Maguire. Počas práce na filme Seabiscuit – Dupot koní si totiž poranil chrbát. Producenti komiksového filmu za neho dokonca našli náhradu – Jakea Gyllenhaala (Skrotená hora, Mariňák, Dôkaz). Napokon sa však pred kamery postavil Maguire. A opäť mal po boku Kirsten Dunstovú. Protivníkom je Dr. Octopus, ktorého si zahral Alfred Molina. Druhá časť spidermanovskej série sa v USA stala druhým najúspešnejším filmom roku 2004. Oba filmy sa pritom držia v prvej desiatke historického rebríčku amerických tržieb a v prvej dvadsiatke celosvetového rebríčku.

Do kín v súčasnosti vstupuje tretia časť série a plánuje sa štvrtá. Účasť režiséra Sama Raimiho je však neistá a predstavitelia hlavných úloh Kirsten Dunstová a Tobey Maguire by boli ochotní pokračovať, ak sa zachovaná stabilný tím.

debata chyba