Martin Huba: Filmovej réžii dám radšej pokoj

"Práca filmového režiséra je asi to najkomplexnejšie, čo sa dá v rámci dramatických umení urobiť. Súčasne i to najzradnejšie. Uvedomujúc si tieto ťažkosti si myslím, že filmovej réžii už dám v mojom veku pokoj," prezradil herec, divadelný režisér a pedagóg Martin Huba v stredajšom online rozhovore pre Pravda.sk..

09.05.2007 00:00 , aktualizované: 12:05
Martin Huba Foto: ,
Slovenský herec Martin Huba.
debata

Martin Huba je slovenský herec a divadelný režisér, ktorý sa narodil 16. júla 1943. Syn herca Mikuláša Hubu a opernej speváčky Márie Kišonovej-Hubovej po absolvovaní herectva na bratislavskej Vysokej škole múzických umení pôsobil najprv vo Východoslovenskom štátnom divadle v Košiciach.

Po návrate do Bratislavy sa stal členom súboru Divadla na Korze, kde pôsobil až do jeho zatvorenia v roku 1971. Roku 1976 dostal angažmán v Činohre SND, kde pôsobí dodnes. Medzi jeho známe úlohy patrí napríklad Cyrano z hry Cyrano z Bergeracu či Isidoro z Čertíc Carla Goldoniho. Okrem pôsobenia na bratislavskej scéne hosťuje v Prahe a Brne.

Od 90. rokov rokov sa venuje divadelnej réžii – režíroval v Činohre i Opere SND v Bratislava a v rámci Letných Shakepsearovských slávností v Prahe. Za réžiu Tančiarne získal cenu divadelnej kritiky DOSKY 2001.

V slovenskom filme začínal malými úlohami. Väčšie príležitosti od polovice 80. rokov mu poskytuje český film. Od roku 2000 si zahral napríklad v kasovo úspešných snímkach Jana Hřebejka Musíme si pomáhať či Horem pádem. Objavil sa aj vo filme Štěstí a Šílení. Za postavu vo filme Obsluhoval som anglického kráľa získal v marci 2007 cenu Český lev.

Manželkou Martina Hubu je známa pedagogička tanca Dagmar Hubová.

debata chyba